Wykonanie
Wersja Tiramisu dla osób, które stronią od czarnej
kawy, ale delikatnego
cappuccino nigdy nie odmówią. Ta forma popularnego włoskiego deseru jest lekka, puszysta i wyjątkowa w smaku.Zachęcam do wypróbowania przepisu, który jest bardzo prosty w wykonaniu, a poza tym jest szansa, że to ciasto zasmakuje, nawet tym którzy tiramisu nie lubią.
Cappuccino:4 łyżeczki
cappuccino100 ml gorącej
wody50 ml
mleka2 łyżeczki
cukruMasa:330 ml
śmietany kremówki250 g
sera mascarpone2 łyżki
cukru pudrułyżka
cappuccino waniliowegoopakowanie
biszkoptów ok. 200 g
kakao (ok. 3 łyżki)odrobina
masłaTiramisu -
Cappuccino - Sposób przygotowania:Przygotowujemy
kawę cappuccino. Odkładamy do wystudzenia.Formę do pieczenia (ze ściąganym pierścieniem) smarujemy
masłem. Na dnie układamy
biszkopty namoczone w przygotowanym
cappuccino.
Śmietankę ubijamy na sztywno, wsypujemy
cukier puder, łyżkę
cappuccino, a następnie stopniowo dodajemy
mascarpone i mieszamy do otrzymania gładkiej masy.Krem dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy na
biszkopty i posypujemy
kakaem. Na to kładziemy kolejne
biszkopty namoczone w
kawie, wykładamy drugą część masy i całość oprószamy
kakaem.