Wykonanie
Składniki na ciasto:7
jajek2/3 szklanki
kakao2/3 szklanki
mąki1 szklanka drobnego
cukruSkładniki na krem:500 ml
śmietanki 30%500 g
serka mascarpone1/2 szklanki
cukru pudru1
cukier z prawdziwą
waniliąSkładniki na polewę:100 g
masła2 łyżki
kakao2 łyżki
wody3-4 łyżki
cukruDodatkowo:słoik
powideł śliwkowychsok z jednej
cytryny, czarna
herbata i
cukier do nasączeniaPoziom trudności 2 . 5/5
Przygotowanie:I. Ciasto
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać
cukier cały czas miksując. Ubijać przez około 4 minuty. Dodawać po jednym
żółtku. Następnie dodać wymieszaną
mąkę z
kakao. Dokładnie wymieszać. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać gotowe ciasto.Piec 30 minut w 170 stopniach. Ostudzić.Ciasto przekroić na dwa blaty. Przygotować mocną
herbatę, dodać
sok z cytryny i dodać
cukru. Gotowym ponczem skropić oba blaty ciasta.II. KremDo miski wlać
śmietankę, dodać
mascarpone i
cukry. Całość dokładnie zmiksować na wysokich obrotach, aż powstanie gęsty krem. Ciasto wyłożyć na jeden blat ciasta. Przykryć drugim blatem.III. Polewa
Masło rozpuścić z
wodą i
cukrem w rondelku. Po rozpuszczeniu dodać
kakao. Intensywnie wymieszać i zdjąć z ognia. Jeśli polewa jest za gęsta to dodać odrobinkę
wody, dokładnie wymieszać. Polewę wylać na ciasto i rozprowadzić.Ciasto schłodzić.Smacznego!