Wykonanie
Ciasto genialne. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, bez użycia piekarnika i w dodatku zachwycające smakiem. Gdy robiłem go pierwszy raz obawiałem się że może wyjść mdłe, nic z tych rzeczy! A smak karmelu, masy budyniowej i
bitej śmietany to istne niebo w gębie! :) Zapraszam :).................................................................................................... .............Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go znajomym! :)Ilość: forma 25x35.Czas wykonywania: ok 30 minut...................................................................................................................Składniki:- ok. 440g
herbatników- puszka masy krówkowej (ok. 400g)- 250g
masła lub
margarnyny- 3 budynie
waniliowe + 6 łyżek
cukru (jeżeli budynie nie są słodzone)- 1l
mleka- 500ml
śmietany kremówki- 150g
serka mascarpone- 2-3 łyżki
cukru pudru- pół tabliczki
czekolady mlecznej, gorzkiej lub
kakaoWykonanie:Przygotowanie ciasta najlepiej zacząć od masy budyniowej. Z litra
mleka odlewamy nieco ponad pół szklanki i rozrabiamy w niej budynie. Pozostałe
mleko przelewamy do garnka, dodajemy
cukier (jeżeli budynie nie były słodzone) i doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się
mleka cały czas bardzo energicznie mieszając trzepaczką dolewamy rozrobione budynie. Gładki
budyń odkładamy do całkowitego ostudzenia.Do miski przekładamy
masło o temperaturze pokojowej i ucieramy aż będzie biała i puszysta. Następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce (zimnego!) budyniu. Pod koniec do masy dodajemy łyżkę
cukru pudru i mieszamy.Puszkę masy krówkowej otwieramy i wkładamy do garnuszka wypełnionego
wodą do 3/4 wysokości puszki. Gotujemy około 10 minut aby delikatnie podgrzać, a tym samym sprawić, że masa kajmakowa stanie się bardziej miękka przez co łatwiej będzie nam ją rozsmarować.Spód formy wykładamy ciasno
herbatnikami. Rozsmarowujemy na nich masę
krówkową i przykrywamy kolejną porcją
herbatników. Kolejno przekładamy masą budyniową i układamy ostatnią warstwę
herbatników.
Śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem (u mnie z łyżką, ilość zależy od upodobań) Gdy będzie sztywna dodajemy
serek mascarpone i krótko miksujemy. Gotową masę
śmietanową wykładamy na
herbatniki, wyrównujemy powierzchnie i posypujemy startą
czekoladą lub
kakao.Teraz czeka nas mały test cierpliwości, ponieważ ciacho powinno schłodzić się w lodówce przez całą noc :)Smacznego! :)W przepisie pomogły mi naprawdę świetne garnki ze sklepu przyjemnegotowanie.pl . Link tutaj . Zajrzyjcie również na fanpage sklepu na facebook'u (klik).