Wykonanie
Dzisiejszy wpis dedykowany jest oczywiscie mojej Mamie, dla której powstało
czekoladowe trio.Myślę, że to głównie dzięki Niej i wychowaniu w domu, w którym jedzenie było zawsze ogromnie ważne,gotowanie jest dziś dla mnie nie tylko obowiązkiem, ale także prawdziwą przyjemnością.Przepis na
trio powstał w mojej głowie.Oczywiście
jadłam już podobne ciasta, ale w takim połączeniu pojawiło się pierwszy raz.Z pewnością jest to propozycja dla miłośników "mokrych" ciast oraz smaku
kawy i
czekolady.Może pojawić się na
stole, nawet na najbardziej wyjatkowe okazje,bo prezentuje się znakomicie.Mocno nasączony
biszkopt i puszyste kremy sprawiają, że naprawdę rozpuszcza się w ustach.Zdecydowanie polecam :)
Składniki:
Biszkopt:5 jaj5 pełnych łyżek
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniacznej3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoMasa czekoladowa:masa do karpatki2 szklanki
mleka200g
masła2 łyżki nutelliMasa kawowa:250g
śmietany kremówki250g
serka mascarpone1 łyżka
żelatyny2 łyżki
wody1 łyżka
cukru pudru100g
cappucinoPonadto 1,5 szklanki
kawy i 3 łyżki
amaretto do nasączenia i kilka podłużnych
biszkoptów.
Wykonanie:Piekarnik nagrzać do 160°C. Blachę o wymiarach 20x34cm wyłożyc papierem do pieczenia.
Białka z odrobina
soli ubić na sztywno, stopniowo dodając
cukier. Do ubitej piany dodawać po 1
żółtku, cały czas ubijając.
Mąki,
kakao i
proszek do pieczenia przesiać i łyżką delikatnie połączyć z masą jajeczną. Całość wlać do blachy. Piec ok. 40 minut, do suchego patyczka.
Biszkopt wystudzić.Z masy karpatkowej ugotować
budyń. Wystudzić. Miękkie
masło utrzeć mikserem, stopniowo dodawać zimny
budyń. Na konieć dołożyć nuttellę. Wymieszać.
Bitą śmietanę ubić z
cukrem i proszkiem
cappucino. Do
serka mascarpone wlać łyżkę
amaretto, zamieszać. Ubitą
śmietanę połączyć z
serkiem mascarpone. Zazwyczaj dodanie
mascarpone do
śmietany powoduje, że nie trzeba już żadnych usztywniaczy, ale ponieważ
śmietana z
cappucino wydawała mi się niezbyt sztywna, dodałam jeszcze
żelatynę. Przecież na taka okazję wszystko musiało być perfect ;) (łyżkę
żelatyny zalać 2 łyżkami zimnej
wody. Gdy napęcznieje, podgrzać i dodać do ubitej
śmietany).Zaparzyć 1,5 szklanki
kawy. Dodać do niej pozostałe
amaretto. Wystudzić. Szklanką naparu nasączyć
biszkopt. Wyłożyć masę
czekoladową. Na niej ułożyć
biszkopty. Lekko docisnąć. Każdy
biszkopt lekko nasączyć pozostałą
kawą. Wyłożyć masę
kawową. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)
Porada:Jeśli nie macie masy karpatkowej zastąpić ją mogą 2 budynie
waniliowe z
cukrem ugotowane w 2,5 szklankach
mleka, z dodatkiem
cukru waniliowego.Aby w czasie dodawania
żelatyny do
śmietany nie powstały tzw. "kluchy", najpierw dolewam 2 łyżki
śmietany do
żelatyny i energicznie mieszam.
Potem całość wlewam do
śmietany.