ßßß
Delikatny, wspaniały deser z nutą kakaową , migdałową,czekoladową.Puszysty wspaniały krem.Biszkopt nasączony kawą i likierem amaretto .
Krem750 ml śmietany kremówki50 dag serka mascarpone7 łyżek cukru pudruaromat waniliowy1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szklance wodyDodatkowo2 gorzkie 100 g czekolady,3 łyżeczki kakao,100 g migdałów lub płatkimigdałoweBiszkopt robimy tak jak w przepisie na tort śmietankowy.Pozostawiamy do wystudzenia , następnie kroimy na trzy blaty .Każdą część nasączamy ponczem . Kawę rozpuszczaną zalewamy wrzątkiem,słodzimy i pozostawiamy do wystudzenia . Do zimnej kawy dodajemy likieramaretto . Jeżeli nie mamy likieru to dodajemy kilka kropel aromatumigdałowego i kieliszek wódki lub 3-4 łyżki spirytusu .Krem- Odlewamy 1/3 szklanki śmietany i dodajemy ją do serka mascarpone,delikatnie mieszamy. Pozostałą część śmietany ubijamy, pod koniec ubijaniadodajemy cukier i aromat waniliowy. Następnie do ubitej śmietany partiamidodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy na małych obrotachmikserem. Nie należy mieszać długo. Do tak przygotowanego kremu dodajemyrozpuszczoną żelatynę i delikatnie mieszamy .Kładziemy pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem nakładamy 1/3 częśćkremu , posypujemy startą czekoladą i 1 łyżeczką kakao . Kładziemy następnyblat biszkoptu nasączamy go i kolejno powtarzamy te same czynności .Wierzch tortu i boki smarujemy kremem .Boki dodatkowo można obsypaćpokrojonymi migdałami lub płatkami migdałowymi. Wierzch tortu dekorujemywedług uznania , może być to starta czekolada , lub wiórki czekoladowe.Życzę smacznego !!!!!.