ßßß Cookit - przepis na Tort Tiramisu

Tort Tiramisu

nazwa

Wykonanie

Delikatny, wspaniały deser z nutą kakaową , migdałową,
czekoladową.
Puszysty wspaniały krem.
Biszkopt nasączony kawą i likierem amaretto .
Składniki
Biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru
1,1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz do nasączenia
1 ,1/2 szklanki wrzącej wody 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej 6-7 łyżek cukru 100 ml likieru amaretto lub kilka kropli aromatu migdałowego, k ieliszek wódki .
Krem
750 ml śmietany kremówki
50 dag serka mascarpone
7 łyżek cukru pudru
aromat waniliowy
1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szklance wody
Dodatkowo
2 gorzkie 100 g czekolady,
3 łyżeczki kakao,
100 g migdałów lub płatki
migdałowe
Biszkopt robimy tak jak w przepisie na tort śmietankowy.
Pozostawiamy do wystudzenia , następnie kroimy na trzy blaty .
Każdą część nasączamy ponczem . Kawę rozpuszczaną zalewamy wrzątkiem,
słodzimy i pozostawiamy do wystudzenia . Do zimnej kawy dodajemy likier
amaretto . Jeżeli nie mamy likieru to dodajemy kilka kropel aromatu
migdałowego i kieliszek wódki lub 3-4 łyżki spirytusu .
Krem- Odlewamy 1/3 szklanki śmietany i dodajemy ją do serka mascarpone,
delikatnie mieszamy. Pozostałą część śmietany ubijamy, pod koniec ubijania
dodajemy cukier i aromat waniliowy. Następnie do ubitej śmietany partiami
dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy na małych obrotach
mikserem. Nie należy mieszać długo. Do tak przygotowanego kremu dodajemy
rozpuszczoną żelatynę i delikatnie mieszamy .
Kładziemy pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem nakładamy 1/3 część
kremu , posypujemy startą czekoladą i 1 łyżeczką kakao . Kładziemy następny
blat biszkoptu nasączamy go i kolejno powtarzamy te same czynności .
Wierzch tortu i boki smarujemy kremem .Boki dodatkowo można obsypać
pokrojonymi migdałami lub płatkami migdałowymi. Wierzch tortu dekorujemy
według uznania , może być to starta czekolada , lub wiórki czekoladowe.
Życzę smacznego !!!!!.
Źródło:http://dag5992.blogspot.com/2013/03/tort-tiramisu.html