Wykonanie
Delikatny, wspaniały deser z nutą
kakaową ,
migdałową,
czekoladową.Puszysty wspaniały krem.
Biszkopt nasączony
kawą i
likierem amaretto .
Składniki
Biszkopt6
jajek1 szklanka
cukru1,1/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPoncz do nasączenia1 ,1/2 szklanki wrzącej
wody 3 czubate łyżeczki
kawy rozpuszczalnej 6-7 łyżek
cukru 100 ml
likieru amaretto lub kilka kropli
aromatu migdałowego, k ieliszek
wódki .
Krem750 ml
śmietany kremówki50 dag
serka mascarpone7 łyżek
cukru pudruaromat waniliowy1 łyżka
żelatyny rozpuszczona w 1/3 szklance
wodyDodatkowo2 gorzkie 100 g
czekolady,3 łyżeczki
kakao,100 g
migdałów lub
płatkimigdałoweBiszkopt robimy tak jak w przepisie na tort
śmietankowy.Pozostawiamy do wystudzenia , następnie kroimy na trzy blaty .Każdą część nasączamy ponczem .
Kawę rozpuszczaną zalewamy wrzątkiem,słodzimy i pozostawiamy do wystudzenia . Do zimnej
kawy dodajemy
likieramaretto . Jeżeli nie mamy
likieru to dodajemy kilka kropel aromatu
migdałowego i kieliszek
wódki lub 3-4 łyżki
spirytusu .Krem- Odlewamy 1/3 szklanki
śmietany i dodajemy ją do
serka mascarpone,delikatnie mieszamy. Pozostałą część
śmietany ubijamy, pod koniec ubijaniadodajemy
cukier i
aromat waniliowy. Następnie do ubitej
śmietany partiamidodajemy
serek mascarpone i delikatnie mieszamy na małych obrotachmikserem. Nie należy mieszać długo. Do tak przygotowanego kremu dodajemyrozpuszczoną
żelatynę i delikatnie mieszamy .Kładziemy pierwszy blat
biszkoptu nasączamy ponczem nakładamy 1/3 częśćkremu , posypujemy startą
czekoladą i 1 łyżeczką
kakao . Kładziemy następnyblat
biszkoptu nasączamy go i kolejno powtarzamy te same czynności .Wierzch
tortu i boki smarujemy kremem .Boki dodatkowo można obsypaćpokrojonymi
migdałami lub
płatkami migdałowymi. Wierzch
tortu dekorujemywedług uznania , może być to starta
czekolada , lub wiórki
czekoladowe.Życzę smacznego !!!!!.