Wykonanie
Potrzebowałam na dziś ciasta do pracy. Cały wczorajszy dzień zastanawiałam się, co
mogę zrobić z tego, co posiadam w szafkach i oto efekt :-)
Śmietana i
biszkopty oczekujące na tiramisu,
mleko czekające na swój udział w 3 bit... Dokupiłam tylko
cappuccino i do dzieła! efekt faktyczny zgodny z zamierzonym :-) Jedzący zadowoleni :-) Po raz kolejny przypadek stał się twórcą czegoś niezwykłego i wyjątkowego :-) A jak Wam pasuje ta moja fantazja? Czy smakuje?SKŁADNIKI:Na
biszkopt:4
jajka3 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
kakao4 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaNa masę karmelową:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego200 g
masłaNa masę
śmietanową:400 ml
śmietanki 30%30 ml gorącej
wody2 łyżeczki
żelatynyNa poncz:3 łyżki
kawy cappuccino2 łyżki
kawy rozpuszczalnej150 ml gorącej
wody35 ml
spirytusuNa posypkę:2 podłużne
biszkopty1 łyżka
kawy cappuccino1 łyżeczka
kakaoDodatkowo:250 g podłużnych
biszkoptówBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy
cukier i jeszcze przez chwilę ubijamy. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i podajemy po jednym
żółtku.
Mąkę mieszamy z proszkiem, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej - mieszamy dalej na najniższych obrotach lub po prostu łyżką, stara mądrość
mówi, że należ mieszać cały czas w jednym kierunku. Przelewamy ciasto do brytfanki i pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Mleko skondensowane wkładamy z całą puszką do garnka z
wodą i gotujemy 3 - 4 godziny obracając puszkę i w razie potrzeby dolewając
wodę (więcej ważnych informacji na ten temat tutaj KLIK ).
Masło wyjmujemy z lodówki i zostawiamy aż osiągnie temperaturę pokojową - lepiej się uciera i masa się nie podzieli. Następnie ucieramy je do białości i dodajemy stopniowo wystudzony karmel. Miksujemy aż masa uzyska jednolity kolor i konsystencję.Obie
kawy zalewamy gorącą
wodą i dokładnie mieszamy, a następnie studzimy. Do zimnej
kawy dolewamy
spirytus - mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie.
Śmietanę chłodzimy i miksujemy, a gdy powstanie piękna
bita śmietana dolewamy stopniowo rozpuszczoną i przestudzoną
żelatynę.2
biszkopty ścieramy na tarce, łączymy z
cappuccino i
kakao - mieszamy.
Upieczony i wystudzony
biszkopt nasączamy połową przygotowanego ponczu i smarujemy masą karmelową. Długie
biszkopty nasączamy resztą
kawowego ponczu i układamy na
masie, a na nie wykładamy
bitą śmietanę. Wierzch posypujemy przygotowana posypką. Chłodzimy ciasto w lodówce minimum 3 godziny.Jest fantastyczne!!! Delikatne, a
śmietana idealnie łagodzi
słodycz karmelu... pycha...
P.S.Ja piekłam ciasto w blaszce o wymiarach 25 x 29 cm.