ßßß
Potrzebowałam na dziś ciasta do pracy. Cały wczorajszy dzień zastanawiałam się, co mogę zrobić z tego, co posiadam w szafkach i oto efekt :-) Śmietana i biszkopty oczekujące na tiramisu, mleko czekające na swój udział w 3 bit... Dokupiłam tylko cappuccino i do dzieła! efekt faktyczny zgodny z zamierzonym :-) Jedzący zadowoleni :-) Po raz kolejny przypadek stał się twórcą czegoś niezwykłego i wyjątkowego :-) A jak Wam pasuje ta moja fantazja? Czy smakuje?SKŁADNIKI:Na biszkopt:4 jajka3 łyżki mąki pszennej1 łyżka kakao4 łyżki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaNa masę karmelową:1 puszka mleka skondensowanego słodzonego200 g masłaNa masę śmietanową:400 ml śmietanki 30%30 ml gorącej wody2 łyżeczki żelatynyNa poncz:3 łyżki kawy cappuccino2 łyżki kawy rozpuszczalnej150 ml gorącej wody35 ml spirytusuNa posypkę:2 podłużne biszkopty1 łyżka kawy cappuccino1 łyżeczka kakaoDodatkowo:250 g podłużnych biszkoptówBiałka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i jeszcze przez chwilę ubijamy. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i podajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej - mieszamy dalej na najniższych obrotach lub po prostu łyżką, stara mądrość mówi, że należ mieszać cały czas w jednym kierunku. Przelewamy ciasto do brytfanki i pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Mleko skondensowane wkładamy z całą puszką do garnka z wodą i gotujemy 3 - 4 godziny obracając puszkę i w razie potrzeby dolewając wodę (więcej ważnych informacji na ten temat tutaj KLIK ). Masło wyjmujemy z lodówki i zostawiamy aż osiągnie temperaturę pokojową - lepiej się uciera i masa się nie podzieli. Następnie ucieramy je do białości i dodajemy stopniowo wystudzony karmel. Miksujemy aż masa uzyska jednolity kolor i konsystencję.Obie kawy zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy, a następnie studzimy. Do zimnej kawy dolewamy spirytus - mieszamy.Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietanę chłodzimy i miksujemy, a gdy powstanie piękna bita śmietana dolewamy stopniowo rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.2 biszkopty ścieramy na tarce, łączymy z cappuccino i kakao - mieszamy.
Upieczony i wystudzony biszkopt nasączamy połową przygotowanego ponczu i smarujemy masą karmelową. Długie biszkopty nasączamy resztą kawowego ponczu i układamy na masie, a na nie wykładamy bitą śmietanę. Wierzch posypujemy przygotowana posypką. Chłodzimy ciasto w lodówce minimum 3 godziny.Jest fantastyczne!!! Delikatne, a śmietana idealnie łagodzi słodycz karmelu... pycha...
P.S.Ja piekłam ciasto w blaszce o wymiarach 25 x 29 cm.