Wykonanie
Słodki akcent wybornego śniadania. Maczane w
waniliowym sosie, smażone tosty i soczysta
gruszka, całość muśnięta słodkim karmelem. Takie tosty świetnie smakują z dodatkiem kremowego
serka, np.
mascarpone, a także z sezonowymi
owocami.Zakończenie śniadania takim daniem gwarantuje przypływ pozytywnej energii przez cały dzień :-)Polecamy też więcej przepisów na: Śniadania, Desery, Kuchnia francuskaNasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
gruszki, karmel4 porcjeSkładniki:4 kromki
chleba tostowego3
żółtka250 ml
śmietany 30%do smażenia: 1 łyżka
masła + 1-2 łyżki
cukruGruszki w
syropie:2
gruszki500 ml
wody200 g
cukru1
laska waniliido smażenia: 1-2 łyżki
masła + 1-2 łyżki
cukruSos karmelowy:3 łyżki
cukru50 ml
śmietany 30%1 łyżka
masłaPrzygotowanie:1.
Gruszki: można przygotować dzień wcześniej:
owoce należy obrać i ugotować w wodzie z
cukrem i
laską wanilii.
Gruszki powinny być lekko twardawe. Odstawić do wystudzenia.2.
Sos karmelowy: do rondelka wsypać
cukier i roztopić go nie mieszając. Dolać
śmietanę, energicznie wymieszać i gotować do zgęstnienia. Pod koniec dodać łyżkę
masła i wymieszać.3.
Żółtka połączyć ze
śmietaną. Dodać ziarenka
wanilii, wyskrobane z gotowanej w
syropie gruszkowym laski. Dokładnie wymieszać.4. Przestudzone
gruszki przekroić na pół i wydrążyć środek. Każdą połówkę naciąć w ukośny wachlarz. Na patelni roztopić
masło, dodać
cukier, zamieszać i kłaść nacięte połówki
gruszek. Każdą smażyć z obu stron. Pozostawić w cieple.5. Kromki
chleba tostowego maczać w przygotowanej w pkt. 3
żółtkowo-śmietanowej maczance. Na roztopionym na patelni
maśle z
cukrem smażyć maczane tosty z obu stron. Od razu układać na talerzach, na wierzch ułożyć smażone połówki
gruszek i skropić ciepłym
sosem kamelowym.
,Składnik główny:
gruszka,Składnik główny:
wanilia,Składnik główny:karmel,Rodzaj dania:Śniadanie,Deser,