ßßß
 Składniki:Papryka:5 czerwonych papryk500 g mielonej wołowiny150 g makaronu o kształcie ryżu – drobnego , podłużnego2 duże cebule1/2 puszki kukurydzy1/2 puszki czerwonej fasoli3 ząbki czosnkupuszka krojonych pomidorów4-5 cm korzenia imbiru1 łyżka kurkumy1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka garam masali1 łyżeczka kuminu50 g ulubionego sera żółtegooliwasól, pieprz, tabascoSos:1 długi ogórek200 ml greckiego słodkiego i gęstego jogurtu lub śmietany2 ząbki czosnkukilka gałązek mięty1 łyżeczka cukru1 łyżeczka octu1 łyżeczka oliwysól, pieprz
Składniki:Papryka:5 czerwonych papryk500 g mielonej wołowiny150 g makaronu o kształcie ryżu – drobnego , podłużnego2 duże cebule1/2 puszki kukurydzy1/2 puszki czerwonej fasoli3 ząbki czosnkupuszka krojonych pomidorów4-5 cm korzenia imbiru1 łyżka kurkumy1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka garam masali1 łyżeczka kuminu50 g ulubionego sera żółtegooliwasól, pieprz, tabascoSos:1 długi ogórek200 ml greckiego słodkiego i gęstego jogurtu lub śmietany2 ząbki czosnkukilka gałązek mięty1 łyżeczka cukru1 łyżeczka octu1 łyżeczka oliwysól, pieprz na talerzu, w całości i w trakcie jedzenia
na talerzu, w całości i w trakcie jedzenia Przygotowanie:Sos – można go przygotować podczas pieczenia papryki.Ogórka ścieramy na tarce. Solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odciskamy wodę.Czosnek przeciskamy przez praskę, miętę siekamy.Mieszamy z resztą składników i z odciśniętym ogórkiem.Odstawiamy do lodówki.Papryka:Cebulę siekamy.Imbir ścieramy na tarce.Czosnek przeciskamy przez praskę.Kumin rozgniatamy w moździerzu lub siekamy.Rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy.Wstawiamy wodę na makaron. Gotujemy go al dente w osolonej wodzie.Na gorącą wrzucamy kumin, podsmażamy aż zacznie pachnieć – kilkanaście sekund.Dodajemy cebulę, czosnek i imbir, lekko solimy ( cebula będzie słodsza ).Smażymy aż stanie się szklista.Po tym czasie dodajemy garam masalę, cynamon i kurkumę.Podsmażamy i dodajemy mięso.Smażymy 5 minut.Gdy zacznie się podpiekać dodajemy pomidory, makaron i 1/2 szklanki wody z jego gotowania, doprawiamy do smaku.Dusimy 20 minut pod przykryciem.Dodajemy kukurydzę i fasolę, dusimy kolejne 5 minut.Odstawiamy.Myjemy i oczyszczamy papryki – kroimy na pół, zostawiając gałązki , wycinamy pestki i białe błony.Faszerujemy i układamy na blasze.Na jej dno wlewamy 3/4 szklanki wody i kila łyżek oliwy.Przykrywamy folią i pieczemy 35 minut w 180 stopniach.Po tym czasie folię zdejmujemy papryki pokrywamy serem i zapiekamy pod grillem 15 minut.Podajemy na gorąco z sosem.
Przygotowanie:Sos – można go przygotować podczas pieczenia papryki.Ogórka ścieramy na tarce. Solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odciskamy wodę.Czosnek przeciskamy przez praskę, miętę siekamy.Mieszamy z resztą składników i z odciśniętym ogórkiem.Odstawiamy do lodówki.Papryka:Cebulę siekamy.Imbir ścieramy na tarce.Czosnek przeciskamy przez praskę.Kumin rozgniatamy w moździerzu lub siekamy.Rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy.Wstawiamy wodę na makaron. Gotujemy go al dente w osolonej wodzie.Na gorącą wrzucamy kumin, podsmażamy aż zacznie pachnieć – kilkanaście sekund.Dodajemy cebulę, czosnek i imbir, lekko solimy ( cebula będzie słodsza ).Smażymy aż stanie się szklista.Po tym czasie dodajemy garam masalę, cynamon i kurkumę.Podsmażamy i dodajemy mięso.Smażymy 5 minut.Gdy zacznie się podpiekać dodajemy pomidory, makaron i 1/2 szklanki wody z jego gotowania, doprawiamy do smaku.Dusimy 20 minut pod przykryciem.Dodajemy kukurydzę i fasolę, dusimy kolejne 5 minut.Odstawiamy.Myjemy i oczyszczamy papryki – kroimy na pół, zostawiając gałązki , wycinamy pestki i białe błony.Faszerujemy i układamy na blasze.Na jej dno wlewamy 3/4 szklanki wody i kila łyżek oliwy.Przykrywamy folią i pieczemy 35 minut w 180 stopniach.Po tym czasie folię zdejmujemy papryki pokrywamy serem i zapiekamy pod grillem 15 minut.Podajemy na gorąco z sosem. Powiązane notki:Leczo – najlepszy przepis – z pomidorami, cukinią i paprykąPikantny Gulasz z ciecierzycy z paprykąKrucha Polędwica w pikantnej marynacie, z sosami BBQ , koktajlowym i sałatąJajka zapiekane w papryceCienka pizza z mozzarellą, papryką i salami – ciasto z suszonych drożdży
Powiązane notki:Leczo – najlepszy przepis – z pomidorami, cukinią i paprykąPikantny Gulasz z ciecierzycy z paprykąKrucha Polędwica w pikantnej marynacie, z sosami BBQ , koktajlowym i sałatąJajka zapiekane w papryceCienka pizza z mozzarellą, papryką i salami – ciasto z suszonych drożdży