Wykonanie
Burrito to potrawa, która swoje pochodzenie zawdzięcza Meksykowi. Jej skład stanowi pszenna tortilla, którą zawija się wokół farszu. Tortilla jest lekko zgrillowana lub podgrzana na parze w celu uczynienia jej bardziej elastyczną. Moim nadzieniem do burrito będzie
filet z kurczaka,
ryż,
kukurydza i
czerwona fasola.
Składniki:- 6 plastrów tortilli - użyłam gotowej- 1/2
fileta z kurczaka- 1 puszka
kukurydzy- 1 puszka
czerwonej fasoli- 1 woreczek
ryżu- 2 ząbki
czosnku- 2
pomidory- 1/2
cebuli- kilka listków
sałaty- łyżka
oliwy- 20 dkg startego
żółtego sera-
sól,
pieprz, ostra
czerwona paprykaPrzygotowanie:Filet ugotować w
bulionie. Do
bulionu wrzucić woreczek
ryżu i ugotować na sypko.
Mięso podzielić na paski - nie kroić, ale odrywać niewielkie kawałki. Rozgrzać
oliwę, dodać
mięso i 3 minutki podsmażyć, dodać pokrojoną
cebulę, ugotowany
ryż, odcedzoną
kukurydze oraz
fasolę. Obrać sparzone
pomidory ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do
mięsa. Wcisnąć
czosnek, doprawić
solą,
pieprzem i czerwoną
ostrą papryką. Na plaster tortilli nakładać farsz, na to
starty ser i zawijać w kieszonki. Podgrzać na patelni grillowej.