Wykonanie
Chciałaby Wam zaproponować
sałatkę nieco odmienną, ale bardzo dobrą;-) Doskonale sprawdzi się na każdej imprezie i zniknie w mgnieniu oka. Smak warzyw i nachosów świetnie się uzupełnia i komponuje. Polecam każdemu komu znudziły się tradycyjne sałatki. Korzystając z tego, że rozpoczęliśmy sezon grillowy wydaje mi się, że
sałatka ta sprawdzi się jako dodatek do grillowanego
mięsa. Mam nadzieję, że przepis na tą
sałatkę przypadnie Wam do gustu!;-)Składniki:2 garście
rukoli, 1
pierś z kurczaka,
przyprawa gyros, 1 puszka
czerwonej fasoli, 1 puszka
kukurydzy, 3
pomidory, 1
papryka czerwona, 30 dag
sera żółtego, świeży
ogórek duży lub 1
awokado, pół
cebuli, 2 garści nachos kukurydzianych lub
paprykowe (ostre), 3 łyżki
oliwy z oliwek,
papryka ostra, ząbek
czosnku,
pieprz,
sólPrzygotowanie:
Rukolę myjemy, następnie osuszamy.
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy
przyprawą gyros. Wykładamy na rozgrzany
olej i smażymy dopóki
mięso nie będzie surowe.
Fasolę i
kukurydzę odsączamy. Wykładamy do salaterki.
Pomidory myjemy, kroimy w kosteczkę dodajemy do
fasoli i
kukurydzy.
Ogórka myjemy, obieramy ze skórki kroimy w kosteczkę dodajemy do pozostałych składników.
Paprykę myjemy, kroimy w kostkę dodajemy do salaterki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Ser żółty kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy.Przygotowujemy sos: ząbek
czosnku wyciskamy przez praskę, dodajemy
oliwę z oliwek,
paprykę,
sól oraz
pieprz. Mieszamy. Sos dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy wszystkie składniki z sosem.Nachosy wkładamy gdzie nie gdzie pomiędzy składniki sałatki.Smacznego:)
About Antolka Jakuszkowa