ßßß Cookit - przepis na Dżem truskawkowy z bazylią

Dżem truskawkowy z bazylią

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Truskawki to niezwykłe owoce, słodkie pyszne i dostępne jedynie przez 2-3 miesiące w roku co czyni je jeszcze większym rarytasem. Warto zamknąć je w wekach na zimę i cieszyć się ich aromatem przez te chłodne miesiące. Jeśli mówimy o dodatkowym aromacie świetna jest tutaj bazylia. Truskawki w połączeniu z bazylią smakują świetnie , świeżo a ich słodycz jest odrobinę przełamana. Oczywiście mowa tu o świeżych listkach, suszone nie mają takiego aromatu.
Składniki:
1 kg truskawek
350 g cukru
5-6 listków świeżej bazylii
1/2 cytryny
Przygotowanie:
Truskawki umyć, obrać , większe sztuki pokroić i zasypać cukrem.
Odstawić na 3 godziny.
Po tym czasie truskawki w soku zagotować, po czym 2/3 soku zlać – można go zapasteryzować na zimę lub zużyć na bieżąco łącząc z wodą lub deserami.
Owoce gotować, mieszając aż sok się zredukuje – około 1 – 1,5 godziny.
Dżem zmiksować.
Dodać posiekaną drobno, świeżą bazylię oraz sok z cytryny, wymieszać.
Gotując na bardzo małym ogniu- chodzi tu o utrzymanie temperatury, p rzelewać do słoiczków, zakręcać i odstawiać do góry dnem.
Powiązane notki:
Dżem truskawkowy – przepis na najlepsze przetwory
Sok z truskawek / syrop truskawkowy – 100 %
Konfitura (dżem ) z rabarbaru z różą ( rabarbarowo – różana )
Dżem i syrop z Truskawek i Rabarbaru ( truskawkowo-rabarbarowy)
Placek mocno truskawkowy
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/07/17/dzem-truskawkowy-z-bazylia