Wykonanie
W tym roku na blogu będzie się dużo działo z
truskawkami i
rabarbarem :-).
Rabarbar jest przedni do
przetworów - jego kwaskowa nuta pasuje niemal do każdego połączenia. A z
truskawkami - to już klasyka. Niestety,
dżem ten nie wychodzi tanio (z 1,5 kg
owoców otrzymałam tylko 1,5 niedużego słoiczka...), więc na pewno opłaci się właścicielom ogródków.
Cukier należy dodawać ostrożnie - zaczynając od mniejszej ilości; nie ma nic gorszego niż przesłodzony
rabarbar! Polecam :-).Składniki:1 kg
rabarbaru, obranego i pociętego na nieduże kawałki500 g
truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych1 szklanka
cukru (zaczynałam od 3/4 szklanki) lub więcej, wedle smakusok z połowy
cytrynyRabarbar,
truskawki,
sok z cytryny i
cukier umieścić w garnku z grubym dnem i zagotować. Gotować kilka godzin, aż
dżem zgęstnieje; dobrze jest gotowanie rozłożyć na 2 dni.Jak sprawdzić, czy
dżem ma odpowiednią konsystencję? Włożyć talerzyk do zamrażarki. Na zmrożony wylać łyżkę gorącej
konfitury. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotknięciu się pomarszczy - wystarczy już gotowania.Słoiki wyparzyć (wrzącą
wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C). Przelać
konfiturę, dobrze zakręcić.Pasteryzacja:Spory garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi. Włożyć słoiki, jeden obok drugiego, nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia (temperatura wlewanej
wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna
woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszyć moc palnika, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Niektóre osoby dodatkowo odwracają słoiki do góry dnem i owijają kocami, tak zostawiając do wystudzenia na całą noc.Z przepisu otrzymałam 1,5 słoiczka
dżemu o pojemności 250 ml.Smacznego :-).