Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 14 lipca 2014 r. Przepis na kompot z
rabarbaru i
truskawek wywołał taką furorę, że postanowiłam pójść krok dalej i połączyć w słoiczkach te dwa wspaniałe letnie smaki. Ale zanim zacznę się zachwycać moim nowym
przetworem, na chwileczkę chciałabym się zatrzymać przy
rabarbarze . Mnie zawsze kojarzył się z
owocami, pewnie dlatego, że gościł głównie w postaci deserów, ciast, czy kompotów. A tak naprawdę jest to warzywo -rzewień.
Rabarbar ma moc dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Jest polecany na diecie i przy ogólnym zdrowym odżywianiu. W swoim składzie posiada witaminę C, B, karoten, witaminę E, oraz witaminy B. To warzywo jest także źródłem wapnia, żelaza i potasu. Nie tylko latem dobrze jest sięgać po
przetwory z
rabarbaru. Zawarte w nim substancje uwalniają toksyny z naszego organizmu, ma ogólne właściwości oczyszczające.
Rabarbar powinien także pojawiać się na stałe w diecie osób narażonych na stres. Dzięki witaminom z grupy B, rzewień wspomaga nas w walce z tą cywilizacyjną chorobą. Witamina C powinna skusić do spożywania tego warzywa wszystkie
panie i tych, którzy chcą na długo cieszyć się pięknym wyglądem. Ta cenna witamina chroni nas bowiem przed wolnymi rodnikami. Kwasy
jabłkowy i
cytrynowy zawarte w
rabarbarze mogą wspomóc terapię anty trądzikową. W zimie
rabarbar może wzmocnić naszą odporność nie tylko dzięki zawartej w nim witaminie C, ale także poprzez kwas foliowy, który również ma w swym składzie. Dodatkowo działa delikatnie przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Czyż nie jest cudowny ? Jego cierpki smak czyni cuda, rozwija smak
przetworu o kwaskowatą nutę. Dodatkowo jest bogaty w pektyny, dzięki
czemu przyspiesza żelowanie
syropu, powstałego po podgrzaniu
truskawek z
cukrem. Wszystkie te właściwości sprawiają, że w jednym słoiczku skrywa się cały wachlarz darów lata - kwaśne i słodkie, twarde i miękkie, zielone i czerwone. Dzięki tej różnorodności w długie, zimowe wieczory poczujemy łyk gorących wspomnień - polecam:):):)
Dżem z
rabarbaru i
truskawek Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 12 lipca .Klasyczny
dżem z
rabarbaru i
truskawek! Cały szkopuł przygotowania tego
dżemu polega na delikatnym dodawaniu
cukru do smaku, bo nie ma nic gorszego, niż przesłodzony
rabarbar, który jest mdły i może przyprawiać o ból głowy :):):)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 4 godz. Łączny czas: 4 godz. i 15 minLiczba porcji: 5 słoiczkówSkładniki:Przepis pochodzi stąd, nieznacznie zmodyfikowany:):):)
rabarbar (pocięty na nieduże kawałki): 2 kg
truskawki (umyte, osuszone, odszypułkowane i przepołowione : 1 kg
cukier : 2 szklanki ( lub więcej wedle smaku, zaczynałam od 3/4 szklanki)
sok z cytryny : 1
cytrynaPrzygotowanie:
rabarbar,
truskawki,
sok z cytryny i
cukier wsypuję do garnka z grubym dnem i doprowadzam do zagotowaniagotuję przez 3 dni - pierwszy dzień 2 godziny, drugi dzień - 1 godzina, trzeci dzień - 1 godzina (można gotować jednego dnia, aż
dżem zgęstnieje - ale latem tyle godzin stania przy garnku ???Skąd wiadomo, że
dżem jest gotowy???wkładam talerzyk na godzinę do zamrażarki na zmrożony wylewam łyżkę gorącej
konfituryjeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotknięciu się pomarszczy - wystarczy już gotowaniagotowy
dżem przelewam do wysterylizowanych słoików - (słoiki wraz z zakrętkami wstawiam do zimnego piekarnika, następnie rozgrzewam go do 120oC i wyparzam przez około 40 minut)od razu zakręcamwcześniej dokładnie sprawdzam, czy słoik pod zakrętką jest czysty, nie pobrudzony
dżememponieważ planuję dłuższe przechowywanie
konfitury, toteż wypełnione - pasteryzuję - (wstawiam je do nagrzanego do 120oC piekarnika i "piekę" przez około 20 minut, otwieram piekarnik i studzę w otwartym piekarniku)
Smacznego :-)