Wykonanie
Moi
Drodzy tym oto wpisem oficjalnie rozpoczynam sezon na
przetwory 2013 ;-).Pierwsze buteleczki z pysznym
syropem rabarbarowo truskawkowym właśnie powędrowały do spiżarni. Na razie powoli, skromnie tylko po kilka sztuk, bo
truskawki obłędnie drogie w mojej okolicy. ale liczę na dużo słońca i mam nadzieję,że już niedługo zacznę hurtowe przetwarzanie.1 kg
rabarbaru0,5 kg
truskawek250ml
wodyok 600g
cukrusok z połówki
cytryny.
Rabarbar obieramy i kroimy na niezbyt cienkie plasterki.
Truskawki płuczemy, pozbawiamy szypułek.
Owoce wsadzamy do garnka, zasypujemy
cukrem, dolewamy
wodę. Gotujemy na małym ogniu, raz po raz mieszając. Już po chwili zobaczycie jak pięknie wszystko zmienia się w gęsty
syrop. Cały proces trwa ok 20-30 min. na sam koniec dodajemy
sok z cytryny. Gotowy
syrop przecedzamy przez gęste sito i przelewamy do wyparzonych butelek i mocno zakręcamy. Odstawiamy w ciemne miejsce.