Wykonanie
9 Flares Twitter 0 Facebook 9 9 9 9 Flares ×Dieta RAW ( ang. surowy ) jest coraz bardziej popularna. Polega ona na spożywaniu produktó , które nie zostały poddane temperaturze wyższej niż 40 stopni czyli takiej która pozwala zachować naturalną strukturę zawartego w pożywieniu
białka. Zabrzmiało bardzo naukowo, ale tak na dobrą sprawę myślę, że jest to całkiem zdrowe podejście do jedzenia. Nie żebym nagle zamierzała porzucić swoje przyzwyczajenia, chciałam pokazać inny sposób otrzymania
syropu truskawkowego. Jeśli zamierzacie go przechowywać do zimy ,oczywiście trzeba go poddać pasteryzacji . 250 ml słoikom wystarczy 25 minut, w 100 stopniach, w piekarniku.
Składniki:2 kg
truskawek1 kg
cukruPrzygotowanie:
Truskawki umyć z ogonkami.Osuszyć i obrać.Pokroić na połówki, większe na ćwiartki.Zasypać
cukrem i odstawić na 3-4 godziny w cieple ( jeśli za oknem jest ok 25-30 stopni ) lub na 8-12 godzin jeśli jest chłodno.
Truskawki puszczą sok, który w połączeniu z
cukrem utworzy
syrop.Sok przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.Z
truskawek można zrobić dodatek do
lodów lub deserów, pierogi, ciasto lub słodkie bułeczki.Przechowywanie soku w wersji pasteryzowanej:
Syrop przelewamy do czystych i wyparzonych butelek lub słoików.Zakręcamy, pozostawiając pewien luz, nie dokręcamy do końca.Pasteryzujemy w piekarniku wstawiając je do piekarnika na 100 stopni. Domowym
przetworom wystarcza temperatura od 70-100 stopni przez 20 minut.Wyciągamy butelki, dokręcamy i odstawiamy do góry dnami. W tej pozycji studzimy.Powiązane notki:Sok z
truskawek /
syrop truskawkowy – 100 %Sok i
syrop śliwkowy – na zimę do
herbatyDżem truskawkowy z
bazyliąDżem truskawkowy – przepis na najlepsze
przetwory