ßßß
Składniki:ciasto:2 1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki cukru125 g masła2 jajacukier waniliowy2 jaja1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki solimasa serowa:1 kg twarogu sernikowego100 g masła6 jaj1 laska wanilii3/4 szklanki cukru ( możecie dać więcej )3-4 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego ( ok. 60 g )szczypta soliJeśli nie macie laski wanilii użyjcie cukru waniliowego lub olejku waniliowego, esencja lub pasta waniliowa też świetnie się sprawdzą!dodatkowo:150 g (op.) serka homo waniliowego1 łyżeczka żelatyny lub agaru1/3 szklanki wodykolorowe czekoladowe drażeczekoladowe precelki dekoracyjne
Przygotowanie:Z podanych składników zagnieść ciasto. Wymieszać sypkie składniki, dodać zimne masło, rozkruszyć je z mąką, wbić jaja i szybko wyrobić. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny lub do zamrażarki na 30-40 minut.Z 5 jaj białka oddzielić od żółtek. Białka odstawić w chłodne miejsce.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Gdy będzie jasna dodać mąkę oraz ziarna wanilii. Masło osobno utrzeć i dodać do masy.Miksując po łyżce mieszać masę z serem. Po czym wbić jajo i wymieszać łyżką.Piec nastawić na 160 stopni. Bez termoobiegu, góra, dół.Białka ubić na sztywno z solą, dodawać łyżką do masy delikatnie mieszając.Przelać masę na ciasto. Wyrównać.Piec 45 minut. Po tym czasie trzymać przez 30 minut w piecu, po czym uchylić drzwiczki i wystudzić.Zimny sernik polać polewą: żelatynę rozpuścić w letniej wodzie, po czym ją podgrzać i gorącą stopniowo mieszać z serkiem. Oblać ciasto i udekorować kolorowymi drażami. U mnie toffi, kakaowe i mleczne.Przechowujemy w lodówce.
Moje rady:Na dobrą sprawę możecie sernik udekorować czym dusza zapragnie. Świetna będzie polewa czekoladowa. Myślę, że przydałoby się kilka nowych przepisów jeszcze przed świętami.PRZYPOMINAM O KONKURSIE!Powiązane notki:Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąLekki i puszysty cytrynowy Sernik ŚwiątecznyŚwiąteczny sernik z kakaowym kruchym ciastem i konfiturąWspaniały tort orzechowo-miodowy z polewą czekoladowąBiszkopt Królowej Wiktorii – ciasto do mas cukrowych i tortów