ßßß

Nieskromnie powiem że sernik ten jest przepyszny i rewelacyjnie się prezentuje.

SKŁADNIKI (torownica 22 cm)BISZKOPT (lub gotowe biszkopty)2 jajka2 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniacznej2 łyżki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaMASA WANILIOWA:1 kg serka waniliowego z wiaderka lub twaróg2-3 łyżki cukrucukier waniliowy3 łyżki żelatyny¾ szklanki gorącej wodyMASA TRUSKAWKOWA600 ml jogurtu naturalnego40 dag truskawek4 łyżki cukru3 łyżki żelatyny¾ szklanki gorącej wody10 truskawek do dekoracji.

Sposób przygotowania:BiszkoptOddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. w temperaturze 180 st. CMasa waniliowaJeżeli używamy twarogu w kostce należy go zmielićW ¾ szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia.Pozostałe składniki masy serowej dokładnie wymieszać, dodać chłodną żelatynę, wszystko dokładnie połączyć.Masa truskawkowaW ¾ szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia.Umyte i pozbawione szypułek truskawki zblendować dodać pozostałe składniki oraz żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać.Obie masy odstawi ć do chwili aż zaczną żelować/ tężeć. Jeżeli jogurt oraz ser są prosto wyjęte z lodówki masa po przygotowaniu zaczyna bardzo szybko żelować. Dlatego też warto mieć obok przygotowane naczynie z gorąca wodą i gdy zajdzie taka potrzeba wstawić miskę z masą go wrzątku, chwile masę pomieszać, wówczas nabierze odpowiedniej konsystencji.Przestudzony biszkopt pozostawić w tortownicy, na spód wylewać na przemian po 2 łyżki masy waniliowej i truskawkowej. Pozostało mi trochę więcej masy waniliowej więc posmarowałam nią wierzch sernika a na niej ułożyłam truskawki.

