ßßß
Farsz i ciasto są takie same jak na uszka.Składniki:ciastofarszPrzygotowanie:Ciasto i farsz przygotowujemy wg przepisów.Ciasto wałkujemy na grubość ok 3 mm, wycinamy kółeczka szklanką lub używamy lejkopieroga lub pierożnicy,Wykonane kształty faszerujemy solidną łyżką nadzienia i sklejamy.Ja pierogi mrożę, układam je w zamrażarce przekładając papierem do pieczenia, odkryłam to widząc kiedyś na opakowaniu , że nadaje się do mrożenia. Układajcie pierogi tak aby się nie dotykały. Jeśli macie małą zamrażarkę warstwy pierogów przekładajcie papierem.Gdy wybije godzina zero pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, bez pokrywki( pod przykryciem popękają) od 4-5 minut po wypłynięciu, pierogi nie poddane głębokiemu mrożeniu gotują się szybciej.Ja gotowe pierogi oblewam oliwą ( kilka łyżek ) po czym zapiekam w ok 100 stopniach aż staną się błyszczące i lekko chrupkie.Smacznego!


przypominam >>>>> K O N K U R SPowiązane notki:Uszka – pierożki wigilijne do barszczu z kapustą i grzybami (krok po kroku)Praktyczne porady oraz Lejko pierogi z wieprzowiną i kiszoną kapustąŚwiąteczne krokiety z kapustą, grzybami i mięsem, do barszczuEkspresowe pierogi z mięsem, mój przepis na mięciutkie i elastyczne ciasto ( krok po kroku)Nocna gęsta Świąteczna owsianka z suszonymi owocami, orzechami i kardamonem