Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Robienie wigilijnych pierogów jest bardzo kojące. W domu chaos, a człowiek może sobie spokojnie stanąć i zastanowić się nad wszystkim co nas otacza, nad tym czy wszystko już przygotowane, czy wszyscy są powiadomieni o wieczerzy itd. Ja swoje pierogi zawsze lepię wcześniej i mrożę, póżniej gotuję oblewam
oliwą i zapiekam w piekarniku wraz z
karpiem, bo dużo się tego u nas smaży. Polecam Wam ten przepis wypróbujcie.
Farsz i ciasto są takie same jak na uszka.Składniki:ciastofarszPrzygotowanie:Ciasto i farsz przygotowujemy wg przepisów.Ciasto wałkujemy na grubość ok 3 mm, wycinamy kółeczka szklanką lub używamy lejkopieroga lub pierożnicy,Wykonane kształty faszerujemy solidną łyżką nadzienia i sklejamy.Ja pierogi mrożę, układam je w zamrażarce przekładając papierem do pieczenia, odkryłam to widząc kiedyś na opakowaniu , że nadaje się do mrożenia. Układajcie pierogi tak aby się nie dotykały. Jeśli macie małą zamrażarkę warstwy pierogów przekładajcie papierem.Gdy wybije godzina
zero pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, bez pokrywki( pod przykryciem popękają) od 4-5 minut po wypłynięciu, pierogi nie poddane głębokiemu mrożeniu gotują się szybciej.Ja gotowe pierogi oblewam
oliwą ( kilka łyżek ) po czym zapiekam w ok 100 stopniach aż staną się błyszczące i lekko chrupkie.Smacznego!
przypominam >>>>> K O N K U R SPowiązane notki:Uszka – pierożki wigilijne do barszczu z
kapustą i
grzybami (krok po kroku)Praktyczne porady oraz Lejko pierogi z
wieprzowiną i
kiszoną kapustąŚwiąteczne krokiety z
kapustą,
grzybami i
mięsem, do barszczuEkspresowe pierogi z
mięsem, mój przepis na mięciutkie i elastyczne ciasto ( krok po kroku)Nocna gęsta Świąteczna owsianka z
suszonymi owocami,
orzechami i
kardamonem