ßßß
Składniki na 2 porcje:2 spore piersi z kurczaka2 łyżeczki czerwonej przyprawy do kurczaka2 łyżeczki czosnku granulowanego lub ząbek świeżegoPanierka:100 g mąki ( pszennej, kukurydzianej, pełnoziarnistej dowolnie, ja użyłam typu 550)3 łyżki sezamu1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki curry1/4 łyżeczki chilli cayenne1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soliwoda lub mlekotłuszcz do smażeniaPrzygotowanie:Piersi z kurczaka myjemy, obieramy z ewentualnych błon, rozbijamy tłuczkiem i doprawiam przyprawą oraz czosnkiem. Odstawiamy na 10-15 minut.Do mąki dodajemy przyprawy, sól i proszek dokładnie mieszamy, po czym dodajemy sezam i tyle wody lub mleka aby stworzyło gęste ciasto, ok. 6-8 łyżek, może się okazać, że więcej, jest to zależne od rodzaju mąki.Kurczaka panierujemy, obsypujemy mąką i otaczamy ciastem, smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.Podajemy z pieczywem lub ziemniakami, u mnie z ogórkami marynowanymi w chilli i czosnku w słodkiej zalewie, możemy obsypać natką do dekoracji.Smacznego!AniaPowiązane notki:Pikantna pizza „Havana”Sekrety „Męskiej uczty” : kotlety z piersi z kurczaka, ziemniaczane pure i kalafior z masłem i bułką tartąSekrety męskiej uczty : Piersi z kurczaka zapiekane z serem i pure ziemniacznymShoarma z kurczaka z frytkami,domową pitą, sosem i surówkąFilet z Czarniaka w sezamie z warzywami w słodkim sosie chilli