ßßß
 
            
         Miód jest chyba najbardziej znanym domowym lekiem, zawsze polecały go nam nasze mamy i babcie, a mleko z miodem i czosnkiem stało się legendarnym lekiem na przeziębienie. Miód ceniony jest dzięki swoim wartością bakteriobójczym dzięki dodawanej przez pszczoły do nektaru inhibinie. Pomaga w bólu gardła, rozgrzewa, leczy infekcje a do tego jest nieziemsko smaczny! Dzięki różnorodnym nektarom, z których jest produkowany, pomaga na wile różnych dolegliwości.Rodzaje miodu a dolegliwości :gryczany wskazany podczas stanów wyczerpania, przy nerwicach, złamaniach kości i problemach z układem krążenia,spadziowy zalecany w chorobach dróg oddechowych (także gruźlicy i zapaleniu płuc), zaburzeniach przemiany materii i cukrzycy, astmie, katarze,wielokwiatowy działa korzystnie przy alergiach, katarze siennym i trudno gojących się ranach,lipowy uspokaja, ma właściwości antyseptyczne, wspomaga leczenie grypy i zapalenia oskrzeli, łagodzi uporczywy kaszel,akacjowy wpływa kojąco na zaburzenia pracy przewodu trawiennego, jest wskazany zwłaszcza przy nadkwaśności,wrzosowy jest pomocny przy leczeniu prostaty, schorzeń nerek i pęcherza moczowego,rzepakowy wzmacnia mięsień sercowy, zalecany jest przy miażdżycy, niewydolności krążenia, zaburzeniach rytmu serca, i w infekcjach dróg żółciowych.ImbirOprócz tego, że imbir pomaga cukrzykom, leczy stawy, nadciśnienie, łagodzi ból mięśni a nawet pomaga w chorobie lokomocyjnej, świetnie rozgrzewa,pomaga w pozbyciu się kaszlu i kataru i odkaża! A oto mój sposób na parzony imbir , niezawodny i tani.>>parzony z korzeniami, cytryną i miodemKawałek imbiru ok 2 cm x 4 cm, kroimy w cienkie plasterki i zalewamy 3 szklankami wrzątku, dodajemy 6 goździków, gwiazdkę anyżu i pół skrojonej w plastry cytryny. Zaparzać minimum 10 minut, po czym dodać miód, wg uznania i pić gorące. Ta mikstura świetnie stawia na nogi!
Miód jest chyba najbardziej znanym domowym lekiem, zawsze polecały go nam nasze mamy i babcie, a mleko z miodem i czosnkiem stało się legendarnym lekiem na przeziębienie. Miód ceniony jest dzięki swoim wartością bakteriobójczym dzięki dodawanej przez pszczoły do nektaru inhibinie. Pomaga w bólu gardła, rozgrzewa, leczy infekcje a do tego jest nieziemsko smaczny! Dzięki różnorodnym nektarom, z których jest produkowany, pomaga na wile różnych dolegliwości.Rodzaje miodu a dolegliwości :gryczany wskazany podczas stanów wyczerpania, przy nerwicach, złamaniach kości i problemach z układem krążenia,spadziowy zalecany w chorobach dróg oddechowych (także gruźlicy i zapaleniu płuc), zaburzeniach przemiany materii i cukrzycy, astmie, katarze,wielokwiatowy działa korzystnie przy alergiach, katarze siennym i trudno gojących się ranach,lipowy uspokaja, ma właściwości antyseptyczne, wspomaga leczenie grypy i zapalenia oskrzeli, łagodzi uporczywy kaszel,akacjowy wpływa kojąco na zaburzenia pracy przewodu trawiennego, jest wskazany zwłaszcza przy nadkwaśności,wrzosowy jest pomocny przy leczeniu prostaty, schorzeń nerek i pęcherza moczowego,rzepakowy wzmacnia mięsień sercowy, zalecany jest przy miażdżycy, niewydolności krążenia, zaburzeniach rytmu serca, i w infekcjach dróg żółciowych.ImbirOprócz tego, że imbir pomaga cukrzykom, leczy stawy, nadciśnienie, łagodzi ból mięśni a nawet pomaga w chorobie lokomocyjnej, świetnie rozgrzewa,pomaga w pozbyciu się kaszlu i kataru i odkaża! A oto mój sposób na parzony imbir , niezawodny i tani.>>parzony z korzeniami, cytryną i miodemKawałek imbiru ok 2 cm x 4 cm, kroimy w cienkie plasterki i zalewamy 3 szklankami wrzątku, dodajemy 6 goździków, gwiazdkę anyżu i pół skrojonej w plastry cytryny. Zaparzać minimum 10 minut, po czym dodać miód, wg uznania i pić gorące. Ta mikstura świetnie stawia na nogi! CytrynaPrzyśpiesza metabolizm, zawiera też dużo witaminy C, co pomaga w walce z chorobą. Warto zauważyć jednak , że znacznie więcej tej witaminy ma kiwi iCebula>>Niezawodny syrop cebulowy:3 duże cebule kroimy w półplasterki i zasypujemy 1/2 szklanki cukru. Przechowujemy w szczelnym słoiku, w temperaturze pokojowej, czekamy ok 4-5 godzin zanim pojawi się pierwsza porcja syropu. Spożywamy co ok 2 godziny po 2 łyżki syropu.CzosnekCzosnek działa jak naturalny antybiotyk. Niszczy bakterie, grzyby, drobnoustroje i wirusy zawiera też związki siarkowe (m.in. allicynę), witaminy z grupy B i C, sole mineralne, flawonoidy, fitosterole, pektyny, minerały. Substancje te spożywane regularnie chronią nasz organizm skuteczniej niż sztuczne antybiotyki.Szklanką gorącego mleka zalewamy 2 pokrojone ząbki czosnku, dosładzamy miodem. Tak przygotowana mikstura jest całkiem smaczna, łatwa do sporządzenia, a smak czosnku nie jest tak mocno wyczuwalny ( neutralizuje też częściowo jego zapach). Najlepiej spożyć tą miksturę przed snem, co wzmocni rozgrzewające działanie czosnku.np taki z czarnuszką >> świetnym pomysłem są też grzanki czosnkowe – na gorącym pieczywie ścieramy całe jego ząbki.Jeśli coś wam przychodzi do głowy zachęcam do podzielenia się swoimi sposobami na walkę z chorobą!źródła: stąd, stąd ,stąd swoje doświadczeniaPozdrawiam AniaPowiązane notki:Praktyczne porady: Mieszanka do pancakes na cały tydzień i śniadanie z głowy!PRZYPRAWY czyli to co w kuchni najważniejszePancakes jabłkowe z miodem i twarożkiem
CytrynaPrzyśpiesza metabolizm, zawiera też dużo witaminy C, co pomaga w walce z chorobą. Warto zauważyć jednak , że znacznie więcej tej witaminy ma kiwi iCebula>>Niezawodny syrop cebulowy:3 duże cebule kroimy w półplasterki i zasypujemy 1/2 szklanki cukru. Przechowujemy w szczelnym słoiku, w temperaturze pokojowej, czekamy ok 4-5 godzin zanim pojawi się pierwsza porcja syropu. Spożywamy co ok 2 godziny po 2 łyżki syropu.CzosnekCzosnek działa jak naturalny antybiotyk. Niszczy bakterie, grzyby, drobnoustroje i wirusy zawiera też związki siarkowe (m.in. allicynę), witaminy z grupy B i C, sole mineralne, flawonoidy, fitosterole, pektyny, minerały. Substancje te spożywane regularnie chronią nasz organizm skuteczniej niż sztuczne antybiotyki.Szklanką gorącego mleka zalewamy 2 pokrojone ząbki czosnku, dosładzamy miodem. Tak przygotowana mikstura jest całkiem smaczna, łatwa do sporządzenia, a smak czosnku nie jest tak mocno wyczuwalny ( neutralizuje też częściowo jego zapach). Najlepiej spożyć tą miksturę przed snem, co wzmocni rozgrzewające działanie czosnku.np taki z czarnuszką >> świetnym pomysłem są też grzanki czosnkowe – na gorącym pieczywie ścieramy całe jego ząbki.Jeśli coś wam przychodzi do głowy zachęcam do podzielenia się swoimi sposobami na walkę z chorobą!źródła: stąd, stąd ,stąd swoje doświadczeniaPozdrawiam AniaPowiązane notki:Praktyczne porady: Mieszanka do pancakes na cały tydzień i śniadanie z głowy!PRZYPRAWY czyli to co w kuchni najważniejszePancakes jabłkowe z miodem i twarożkiem