Wykonanie
Dzisiaj propozycja, która może zagościć na świątecznych stołach.
Polędwiczki z dodatkiem
miodu i
przyprawy do piernika. Bardzo aromatyczne, a do tego łatwe i stosunkowo szybkie w wykonaniu.
Składniki (na 4 osoby):1 polędwiczka1
jabłko1
cebula1 łyżeczka
przyprawy do piernika2 łyżki
miodu3 - 4 łyżki
oliwysólWykonanie:
Polędwiczki oczyszczamy z błon i kroimy na plastry o grubości około 2 cm. W misce mieszamy
miód, 2 łyżki
oliwy i
przyprawę do piernika. Wkładamy do marynaty pokrojoną polędwiczkę i marynujemy przez około 30 minut (w lodówce).
Cebulkę kroimy w kosteczkę. Szklimy na odrobinie
oliwy.
Jabłka kroimy w ósemki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Dodajemy do podsmażonej
cebulki i razem smażymy, aż
jabłka zrobią się szkliste, ale nie będą rozpadać. Zdejmujemy je z patelni i trzymamy w cieple. Dolewamy odrobinę
oliwy i podsmażamy
polędwiczki z obu stron na złoty kolor. Podajemy z podduszonymi
jabłkami i
ryżem.