ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki korzenne

Polędwiczki korzenne

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj propozycja, która może zagościć na świątecznych stołach. Polędwiczki z dodatkiem miodu i przyprawy do piernika. Bardzo aromatyczne, a do tego łatwe i stosunkowo szybkie w wykonaniu.
Składniki (na 4 osoby):
1 polędwiczka
1 jabłko
1 cebula
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżki miodu
3 - 4 łyżki oliwy
sól
Wykonanie:
Polędwiczki oczyszczamy z błon i kroimy na plastry o grubości około 2 cm. W misce mieszamy miód, 2 łyżki oliwy i przyprawę do piernika. Wkładamy do marynaty pokrojoną polędwiczkę i marynujemy przez około 30 minut (w lodówce). Cebulkę kroimy w kosteczkę. Szklimy na odrobinie oliwy. Jabłka kroimy w ósemki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Dodajemy do podsmażonej cebulki i razem smażymy, aż jabłka zrobią się szkliste, ale nie będą rozpadać. Zdejmujemy je z patelni i trzymamy w cieple. Dolewamy odrobinę oliwy i podsmażamy polędwiczki z obu stron na złoty kolor. Podajemy z podduszonymi jabłkami i ryżem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/12/Poledwiczki-korzenne.html