Wykonanie
Szkoda nie wykorzystywać
jabłek, skoro są takie tanie :)Przygotowałam
kurczaka pieczonego z
miodem,
cebulą,
tymiankiem i
jabłkiem - bardzo fajne połączenie smaków.
Składniki:ok. 1 kg kawałków
kurczaka ( u mnie ćwiartki)2 średnie
jabłka2
cebulełyżka suszonego
tymianku lub kilka gałązek świeżego1 łyżeczka
soliświeżo mielony
czarny pieprzkilka łyżek
oliwy1 łyżeczka
mioduPrzygotowanie:Umyte i oczyszczone kawałki
kurczaka oprószam
solą i
pieprzem, układam w naczyniu do pieczenia (z kilkoma łyżkami
oleju). Na
mięsie układam pokrojone w ósemki
jabłka (ze skórką),
cebulę posiekaną w grube piórka, całość posypuję
tymiankiem i lekko polewam
olejem. Wstawiam na godzinę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C, po czym smaruję
kurczaka miodem, przykrywam naczynie folią aluminiową i piekę jeszcze przez 30 minut w temperaturze 200 stopni C, na kilka minut przed końcem zdejmuję folię.Przepis autorski.