ßßß
Składniki:3 szklanki mąki pszennej 1850 ( można dać zwykłej jeśli nie macie)1 szklanka płatków owsianych1/2 szklanki otrąb pszennych ( 48% błonnika ! )1 szklanka wody2 kubki po 400 ml kefiru naturalnego1/2 szklanki ziaren : siemienia i słonecznika2 łyżeczki sody1,5 łyżeczki soliPrzygotowanie:Sypkie składniki wraz z ziarnami (1 /4 odkładamy) i mieszamy.Dodajemy kefiry i wodę. Mieszamy.Wlewamy do formy wysmarowanej olejem wysypanej mąką z otrębami.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto powinno chwilę odstać, akurat tyle ile będzie się nagrzewał piec, czyli ok 10 minut.Ciasto namoczyć z wierzchu wodą i posypać resztą ziaren.Wkładamy do gorącego pieca i pieczemy ok 45 minut, do suchego patyczka, po 40 minutach można sprawdzić.Zostawiamy na chwilę( 5-10 minut ) w piecu po czym otwieramy drzwiczki, lekko przestudzamy i możemy się cieszyć domowym pieczywem.Jeśli chcemy bułeczki można je upiec w formie do muffinek, ciasto rośnie więc napełniamy je do 3/4 wysokości foremek.Możemy upiec je też z ulubionymi ziołami, czasem tak robię, na pewno o tym napiszę!A teraz pyszne zdjęcia.1. Surowe
i po upieczeniu :

Ja jadłam chleb z serkiem śliwkowym, masłem i jeszcze gorącym musem jabłkowym , sąsiad wczoraj przyniósł mi ogrodowe jabłka, późne papierówki, bardzo pysznemus robiętakSmacznego!Powiązane notki:Sodowe bułeczki owsiane idealne na drugie śniadanie