ßßß
Składniki na 1 keksówkę:2 średnie selery2 duże cebuleok. 100 g masła (najlepiej klarowanego)50 g orzechów włoskich1 szklanka otrębów pszennych (lub innych np. bezglutenowych)1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej4 jajkasłoik oliwek (najlepiej faszerowanych papryką lub anchois)1. Selery i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie zmielić (nie na pył, tylko pozostawiając ok. 1-2 mm kawałki).2. Masło rozpuścić na patelni (w rondlu) i chwilę smażyć na nim seler z cebulą. Zestawić do ostygnięcia.3. Białka ubić na sztywną pianę. Oliwki osączyć z zalewy.4. Do ostudzonego selera z cebulą dodać przyprawy, orzechy włoskie oraz otręby. Wymieszać.5. Masę selerową wymieszać teraz delikatnie z ubitymi białkami.6. Nastawić piekarnik na 180 ºC. Jeśli nie używamy formy z nieprzywieralną powłoką, to posmarować ją masłem i obsypać otrębami lub wyłożyć papierem do pieczenia.7. Do przygotowanej formy wyłożyć połowę masy selerowej. Ułożyć na niej oliwki i przykryć pozostałą masą.8. Piec ok. godziny na środkowej półce piekarnika w trybie grzania góra-dół.9. Po upieczeniu wyjąc z piekarnika, studzić w formie. Następnie po około godzinie delikatnie z niej wyjąć (pasztet może się kruszyć), najlepiej jednym zdecydowanym ruchem na deskę. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na noc do lodówki. Kroić schłodzony pasztet.