ßßß
Składniki:ciasto:25 dag mąki10 dag masłajajko2 łyżki wodyszczypta soliwierzch:1 jaśniejsza część pora2 cykorie2 łyżki oliwy z oliwekmała śmietana 18%3 jajka10 dag fety1 łyżeczka gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki pieprzuszczypta soli1. Wyrabiamy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej posiekane masło, jajko, szczyptę soli i 2 łyżki wody. Szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.2. Pory i cykorie myjemy. Pory rozkrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w poprzek. Cykorię siekamy. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy pory, po 5 minutach smażenia dodajemy cykorię. Smażymy jeszcze 5 minut. Zestawiamy z ognia.3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek nieco większy niż forma do pieczenia. Wykładamy nim dno formy i nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.4. Jajka miksujemy ze śmietaną, roztartą wcześniej widelcem fetą oraz przyprawami. Dodajemy ostudzone warzywa. Mieszamy całość łyżką.5. Farsz wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika na 3o minut.
6. Podajemy na ciepło lub zimno.Przepis bierze udział w akcjach: