ßßß
SKŁADNIKI (na 4-6 porcji, w zależności od tego, jak jesteście głodni:)):250 g mąki oraz nieco do podsypania blatu1/2 łyżeczki proszku do pieczeniasól1 jajko125 g twarogu4 łyżki oliwyNadzienie:1,5 kg porów2 łyżki masła4 jajka200 ml śmietany 18%sól, pieprzszczypta mielonej gałki muszkatołowej (może też być 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku lub tymianku)WYKONANIE:Wsyp do miski mąkę, proszek do pieczenia i łyżeczkę soli. Wymieszaj jajko z twarogiem i oliwą, po czym dodaj do suchych składników i zagnieć miękkie ciasto. Przykryj je i wstaw do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.Oczyść pory, usuń wierzchnie liście i umyj resztę dokładnie w zimnej wodzie, aby wypłukać wszystkie zanieczyszczenia. Oczyszczone pory pokrój w talarki. Roztop w dużym rondlu masło i duś pory 5 minut do miękkości. Dopraw je solą i pieprzem i osącz z nadmiaru płynu, ale nie wylewaj go!Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Włóż do piekarnika blachę do pieczenia, aby się nagrzała. Natłuść formę do tarty o średnicy 30 cm. Rozwałkuj ciasto na lekko oprószonym mąką blacie i wyłóż nim formę, dociskając dobrze do jej brzegów. Nałóż pory na ciasto. Ubij jajka ze śmietaną, gałką muszkatołową oraz odlanym spod duszenia porów aromatycznym płynem, po czym zalej masą pory. Ustaw formę na blasze i piecz kisz przez 40 minut, aż nadzienie się zetnie, a ciasto zrumieni.
Smacznego!Przepis pochodzi z książki Pizze, kisze i zapiekanki, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.