ßßß
Składniki:Ciasto:250 g mąki125 g zimnego masła2 łyżki wodysól do smakuFarsz:1 średnia cukinia1 średni por½ opakowania fetykilka plasterków ulubionej chudej szynki3 ząbki czosnkuoliwacząber, lubczykSos:3 łyżki śmietany 18 %3 jajkasól, pieprz
Sposób przygotowania:Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wkładamy je do lodówki na ok. 20 minut. Następnie wyklejamy nim formę do tarty, dość gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Cukinię pokrojoną w plastry delikatnie podsmażamy na oliwie z drobno posiekanym czosnkiem i pokrojoną w cienkie plasterki białą częścią pora. Warzywa wykładamy na podpieczony spód tarty. Posypujemy pokruszoną fetą i pokrojoną w plastry szynką. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami i posypujemy ziołami. Możemy udekorować pozostałym kruchym ciastem. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Tarta bardzo dobrze (jeśli nie lepiej) smakuje podana na zimno.