Wykonanie
Po raz pierwszy zetknęłam się z tunnbrödsrulle wcale nie na wakacjach u Babci, a oglądając program Anthony’ego Bourdaine’a „ No Reservations : Sweden”. Było to strasznie dawno temu (odcinek miał swoją premierę w 2006 roku), ale potrawa ta zapadła mi na tyle głęboko w pamięci, że w końcu zdecydowałam się ją przyrządzić.Połączenie
parówki z
sałatką krewetkową może się wydać
dziwne, ale w rzeczywistości jest bardzo smaczne.Składniki:płaski chlebek (np tortilla)puree ziemniaczane
parówkiketchupmusztardasałatka krewetkowa*
sałata lodowapodgrzej puree i
parówkipokrój
sałatę w paski„zmontuj” tunnbrödsrulle w kolejności: tortilla,
ziemniaki,
parówka, sosy,
sałatka krewetkowa,
sałatazłóż tak, by składniki nie wypadały dołemSmacznego! :)*najprostsza
sałatka krewetkowa: ugotowane małe
krewetki (ok 350g) wymieszaj z 1 łyżką
majonezu i 1 łyżką
śmietany. Dopraw do smaku
pieprzem,
solą i
sokiem z cytryny. Dodaj posiekany
koperek. Sosu ma być tyle, żeby
krewetki były nim pokryte, ale w nim nie pływały!ps powyższe zdjęcia pochodzą z zeszłego roku – przygotowałam Tunnbrödsrulle i czekałam na „odpowiedni moment”, by je wrzucić ;) W tym roku udało nam się kupić Tunnbrödsrulle w Szwecji, a wyglądało ono tak: