ßßß Cookit - przepis na Räksmörgås, mac’n’cheese i pressgurka w jednym

Räksmörgås, mac’n’cheese i pressgurka w jednym

nazwa

Wykonanie

Ten przepis jest swego rodzaju „wariacją na temat kuchni Fusion” – łączy w sobie pozornie nie pasujące do siebie dania, w jedną, smakowitą całość :)

Nie chciałam iść na łatwiznę, także postanowiłam połączyć coś, co na pierwszy rzut oka nijak ma się do siebie – kuchnię szwedzką (uwielbiam odwiedzać ten piękny kraj – mam z niego same miłe wspomnienia, również kulinarne) i USA (gdzie bardzo chciałabym pojechać). Kilka klasyków – z jednej strony räksmörgås (kanapka z krewetkami) i pressgurka (surówka ze świeżego ogórka), zaś z drugiej – mac’n’cheese (zapiekanka makaronowa z serem) i koktajl krewetkowy (krewetki w sosie z majonezu i ketchupu).
Pozornie trudne zadanie okazało się strzałem w dziesiątkę – zapiekankę makaronową „złagodziłam” delikatną mozarellą i serkiem Philadelphia – symbolem Szwecji (dla mnie przynajmniej ;), surówka wyszła pysznie chrupiąca, krewetki lekko kwaskowate, a koperek połączył wszystko idealnie.
Składniki (na 2 porcje):
25g masła
1/3 dl mąki
1 szklanka mleka
gałka muszkatołowa
pieprz
0,5 serka Philadelphia (ok 62,5g)
0,5 kulki mozarelli
200g makaronu penne
1 średni ogórek świeży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
350 g mini krewetek
2 łyżeczki majonezu
ketchup (do smaku – mniej niż 1 łyżeczka)
sok z cytryny (do smaku)
koperek
kawior (opcjonalnie)
ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu
ogórka pokrój w wstążki (najwygodniej przy pomocy obieraczki do warzyw) – tylko część bez pestek
przełóż do miseczki, posyp cukrem i solą, przykryj kawałkiem folii spożywczej i przygnieć czymś ciężkim, odstaw na bok
piec nagrzej do 190 C
masło rozpuść na patelni
dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj i smaż na małym ogniu przez ok 1 minutę
dodaj 1/4 mleka, wymieszaj
dodaj więcej mleka, ponownie wymieszaj, rozprowadzając wszystkie grudki
wlej pozostałe mleko, wymieszaj i gotuj, aż masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany
dopraw gałką muszkatołową i pieprzem
dodaj serek Philadelphia i porwaną na kawałki mozarellę
mieszaj, aż składniki się połączą, następnie wyłącz gaz, dodaj makaron i dokładnie wymieszaj
przełóż makaron do naczynia żaroodpornego, wygładź powierzchnię i wstaw do pieca na ok 15-20 minut (aż brzegi lekko się zrumienią)
wyjmij zapiekankę z pieca i odstaw, żeby przestygła
krewetki odcedź dokładnie i przełóż do miseczki
dodaj majonez, ketchup, pieprz i sok z cytryny (do smaku), wymieszaj
gdy zapiekanka przestygnie, przełóż porcję na talerz, ozdób odciśniętym z soku ogórkiem, krewetkami i koperkiem (+ opcjonalnie kawiorem)
Smacznego! :)

This recipe is some kind of „variation” on the Fusion cuisine – it mix together few seemingly not working together foods, into one, delicious dish :)
Ingredients (for 2 portions):
25g butter
1/3 dl flour
1 cup of milk
nutmeg
black pepper
0 , 5 Philadelphia cheese (about 62,5g)
0,5 of mozarella
200g penne pasta (f.e. omnomnom)
1 medium cucumber
1 tsp sugar
pinch of salt
350 g mini shrimps
2 tsp mayo
ketchup (to taste – less than 1 tsp)
lemon juice (to taste)
dill
caviar (optional)
prepare penne following the instructions on the package
slice cucumber into thin ribbons (use vegetable peeler) – only part without seeds
put into a soup plate, sprinkle with sugar and salt, cover with clingfilm and put something heavy on it
preheat the oven to 190 C
melt butter on a pan
add flour and fry for about a minute on a medium heat
add 1/4 of milk, stir
add more milk, stir again until smooth
pour the rest of the milk, stir and boil, until thick cream consistency
season with nutmeg and black pepper
add Philadelphia cheese and pieces of mozarella
stir, until all of the ingredients combine, turn off the heat, add penne and mix together
transform pasta mix into casserole, smooth the top and put into the oven for 15-20 minutes, until sides turn a bit brown
take it out of the oven and leave to cool a bit
drain shrimps and put into a bowl
add mayo, ketchup, pepper and lemon juice (to taste), mix together
squeeze cucumber ribbons a bit, to lose the extra liquid
when penne and cheese is a bit warmer than room temperature, take a portion and put on a big plate, decorate with cucumber ribbons, shrimps and dill (+ caviar – optional)
Bon appetit! :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2014/03/30/raksmorgas-macncheese-i-pressgurka-w-jednym