ßßß Cookit - przepis na Gravad lax

Gravad lax

nazwa

Składniki

Wykonanie

Od dziecka na Wigilię jadłam wędzonego łososia skropionego cytryną, nigdy karpia. W tym roku postanowiłam przygotować go w inny sposób i przyszedł mi do głowy Gravad Lax. Przeczytałam kilka przepisów, żeby dowiedzieć się „o co chodzi” i zabrałam się do pracy. Po 2 dniach spędzonych w lodówce filet został opłukany i… zaczęłam się wahać, czy to był dobry pomysł.. Ale postanowiłam spróbować i okazało się, że wyszło pysznie :) Wszystkie osoby, którym dałam do spróbowania moje dzieło najpierw kręciły nosem („to jest surowa ryba?”), a jak spróbowały były zachwycone :)
Składniki:
filet z łososia ze skórą (ok 1kg)
3 łyżki soli
2 łyżki cukru
duży pęczek koperku
oskrob filet z łusek, przy pomocy pęsety pozbądź się ości (łatwo je znaleźć, są duże), następnie opłócz go i osusz
wyłóż płaskie naczynie* folią spożywczą, ułóż na niej rybę, skórą do dołu
wierzch posyp cukrem i solą, przykryj koperkiem
zawiń szczelnie w folię i wstaw na 48-72h do lodówki
co kilkanaście godzin przewróć pakunek na drugą stronę
po upływie wyznaczonego czasu wyjmij łososia z folii, opłócz i osusz
pokrój w cienkie plasterki
Smacznego! :)
*naczynie musi mieć dno na tyle duże, by filet leżał na nim płasko, i wyższe brzegi, żeby woda, którą sól wyciągnie z łososia, nie rozlała się w lodówce
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2013/01/01/gravad-lax