ßßß Cookit - przepis na Ratatouille / Confit Byaldi (przepis: Thomas Keller)

Ratatouille / Confit Byaldi (przepis: Thomas Keller)

nazwa

Wykonanie

Ratatouille z filmu o tym samym tytule, jest tak naprawdę potrawą o nazwie Confit Byaldi, na którą przepis znajdziecie w książce The French Laundry Cookbook. Jej autor, Thomas Keller, oprócz tego, że jest cenionym szefem kuchni i prowadzi wspomnianą restaurację, był również konsultantem przy tworzeniu filmu „Ratatouille” („Ratatuj”). Zapytany, jaką potrawę zaserwowałby cenionemu krytykowi kulinarnemu odpowiedział, że byłoby to klasyczne, francuskie danie, którym jest ratatouille, podane jednak w niebanalny sposób.
Składniki:
0,5 czerwonej papryki (oczyszczone z pestek i białych włókien)
0,5 żółtej papryki (oczyszczone z pestek i białych włókien)
0,5 pomarańczowej papryki (oczyszczone z pestek i białych włókien)
5 łyżek oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki roztartego na pastę czosnku
0,5 szklanki cebuli posiekanej w drobna kostkę
3 pomidory (obrane, pozbawione pestek, posiekane w drobną kostkę, zbierz sok, który puszczą przy krojeniu)
1 gałązka świeżego tymianku*
1 gałązka natki pietruszki
0,5 liścia laurowego
1 zielona cukinia (pokrojona w cienkie plasterki)
1 żółta cukinia (pokrojona w cienkie plasterki)
1 bakłażan japoński (pokrojony w cienkie plasterki)*
4 podłużne pomidory (pokrojone w cienkie plasterki)
1/8 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Nagrzej piec do 230 C.
Ułóż połówki papryki skórką do góry na wyłożonej folią blaszce. Piecz przez ok 15 minut, następnie włóż do miski i przykryj szczelnie naczynie, by para nie uciekała. Jak trochę przestygną, obierz je ze skóry i drobno posiekaj.
2 łyżki oliwy, 1 łyżeczkę czosnku i cebulę podduś na małym ogniu, aż zmiękną (nie pozwól by się zrumieniły) – zajmie to ok 8 minut.
Dodaj pomidory i sok, świeży tymianek, natkę pietruszki i liść laurowy. Duś na małym ogniu, aż wszystko będzie bardzo miękkie i zostanie niewiele płynu (ok 10 minut). Nie pozwól, żeby się przyrumieniły.
Dodaj paprykę na patelnię, duś dalej, aż zmięknie. Dopraw solą i suszonym tymiankiem.
Zachowaj 1 łyżkę warzywnego sosu, resztą wyłóż dno foremki o średnicy ok 20cm.
Zmniejsz ogień do 130 C.
Na sosie układaj na przemian plasterki cukinii (żółtej i zielonej), bakłażana i pomidorów tworząc „ślimak” lub okręgi z warzyw, aż zapełnisz całą foremkę.
Połącz pozostały czosnek z 2 łyżkami oliwy, dodaj sól i pieprz do smaku, następnie posmaruj miksturą warzywa w foremce.
Przykryj je szczelnie folią aluminiową. Piecz przez ok 2 godziny, aż warzywa zmiękną. Zdejmij folię i wstaw do pieca na kolejne 30 minut.
Zrób sos do skropienia gotowej potrawy: łyżkę sosu, którą odłożyłeś wcześniej, wymieszaj z pozostałą oliwą (1 łyżka), octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem.
Potrawę podawaj na ciepło, na talerzu skropionym sosem z punktu 11.
Smacznego! :)
*użyłam zwykłego bakłażana – przycięłam plasterki do odpowiedniego rozmiaru
**użyłam tymianku cytrynowego – mam wrażenie, że lepszy byłby zwykły
***jest to dość luźne tłumaczenie przepisu z tej strony: http://www.startribune.com/lifestyle/taste/recipes/15800917.html?refer=y
****zdecydowanie lepiej wygląda na białym talerzu niż na brązowym ;)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2012/10/03/ratatouille-confit-byaldi-przepis-thomas-keller