Wykonanie
Ratatuj ( Ratatouille ) jest jarską potrawą prowansalską. Przejrzałam kilka stron z przepisami na tę potrawę, różnią się one drobnymi szczegółami. Więc i ja zrobiłam według własnych proporcji. Jak wyszło? Myślę, że całkiem smacznie.
Składniki:5 większych ząbków
czosnku,2 x
papryka czerwona,1 x
papryka pomarańczowa,1 średnia
cebula,4 łyżki
oliwy z oliwek ( może być
olej ),5
pomidorów,1 zielona
cukinia ( może być żółta, jak również mogą być dwie w dwóch kolorach),1
bakłażan,gałązka świeżego
tymianku,
liść laurowy,
sól,
pieprz,
tymianek.Przygotowanie:
Papryki umyć i oczyścić. Piekarnik rozgrzać na max. ( u mnie to było 230stopni ). Przygotować blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Położyć
papryki na nią i włożyć do piekarnika na ok.20min. Gdy skórka dostanie bąble, miejscami czarne - wyjąć.
Papryki włożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika - u mnie było to naczynie żaroodporne. Gdy ostygną obrać ze skórki.
3 ząbki
czosnku drobno posiekać.
Cebulę drobno pokroić i razem z
czosnkiem i trzema łyżkami
oliwy dusić na bardzo małym ogniu.
Cebula i
czosnek mają zmięknąć, a nie zarumienić się.W
między czasie umyć i pokroić na plastry
bakłażana, lekko posolić tak by puścił sok. Później go osuszyć.
Dwa
pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Nie odsączać z soku, razem z nim wrzucić do
cebuli i
czosnku. Dodać gałązkę
tymianku i
listek laurowy. Dusić.
Po paru minutach dodać pokrojoną
paprykę. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
tymiankiem. Dusić przez kolejne parę minut.
Uduszone warzywa włożyć do naczynia Wyjąć gałązkę
tymianku i
liść laurowy), najlepiej w kształcie koła, ale niekoniecznie.
Cukinię i trzy
pomidory pokroić w plastry i układać dookoła na przemian. w małym kubku przygotować: łyżka
oliwy z oliwek ( bądź
olej), wyciśnięte dwa ząbki
czosnku i ciut
soli. Wymieszać. Posmarować po wierzchu warzywa i lekko posypać
tymiankiem. Przykryć folią aluminiową, piec w piekarniku rozgrzanym do 190stopni przez 1h ( najlepiej sprawdzić czy warzywa są już miękkie i czy nie potrzebują dłuższego czasu w piekarniku). Po tym czasie danie jest gotowe.
Smacznego!!!