ßßß Cookit - przepis na Ratatuj.

Ratatuj.

nazwa

Wykonanie

Ratatuj ( Ratatouille ) jest jarską potrawą prowansalską. Przejrzałam kilka stron z przepisami na tę potrawę, różnią się one drobnymi szczegółami. Więc i ja zrobiłam według własnych proporcji. Jak wyszło? Myślę, że całkiem smacznie.
Składniki:
5 większych ząbków czosnku,
2 x papryka czerwona,
1 x papryka pomarańczowa,
1 średnia cebula,
4 łyżki oliwy z oliwek ( może być olej ),
5 pomidorów,
1 zielona cukinia ( może być żółta, jak również mogą być dwie w dwóch kolorach),
1 bakłażan,
gałązka świeżego tymianku,
liść laurowy, sól, pieprz, tymianek.
Przygotowanie:
Papryki umyć i oczyścić. Piekarnik rozgrzać na max. ( u mnie to było 230stopni ). Przygotować blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Położyć papryki na nią i włożyć do piekarnika na ok.20min. Gdy skórka dostanie bąble, miejscami czarne - wyjąć.
Papryki włożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika - u mnie było to naczynie żaroodporne. Gdy ostygną obrać ze skórki.
3 ząbki czosnku drobno posiekać. Cebulę drobno pokroić i razem z czosnkiem i trzema łyżkami oliwy dusić na bardzo małym ogniu. Cebula i czosnek mają zmięknąć, a nie zarumienić się.
W między czasie umyć i pokroić na plastry bakłażana, lekko posolić tak by puścił sok. Później go osuszyć.
Dwa pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Nie odsączać z soku, razem z nim wrzucić do cebuli i czosnku. Dodać gałązkę tymianku i listek laurowy. Dusić.
Po paru minutach dodać pokrojoną paprykę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem. Dusić przez kolejne parę minut.
Uduszone warzywa włożyć do naczynia Wyjąć gałązkę tymianku i liść laurowy), najlepiej w kształcie koła, ale niekoniecznie.
Cukinię i trzy pomidory pokroić w plastry i układać dookoła na przemian. w małym kubku przygotować: łyżka oliwy z oliwek ( bądź olej), wyciśnięte dwa ząbki czosnku i ciut soli. Wymieszać. Posmarować po wierzchu warzywa i lekko posypać tymiankiem. Przykryć folią aluminiową, piec w piekarniku rozgrzanym do 190stopni przez 1h ( najlepiej sprawdzić czy warzywa są już miękkie i czy nie potrzebują dłuższego czasu w piekarniku). Po tym czasie danie jest gotowe.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/06/ratatuj.html