ßßß Cookit - przepis na Ratatouille

Ratatouille

nazwa

Wykonanie

Ratatouille jest dla mnie pewnego rodzaju początkiem. To pierwsza potrawa, której przepisu szukałam razem z historią jego powstania. I rozczarowałam się nieco, bo tak jak większość potraw, ratatouille powstało z tego, co akurat pod ręką, z potrzeby chwili i z plonów regionu (powstała na Prowansji). Niemniej jednak smak nie rozczarowuje na pewno. Ratatouille jest proste w wykonaniu a jednocześnie zaskakuje swoją wytwornością, świetnie smakuje nawet na następny dzień. Moja ulubiona potrawa na większe przyjęcie nieoficjalne. Wystarczą do niego czosnkowe grzanki i białe wino.
Składniki:
5 szt. dojrzałych pomidorów
500g przecieru pomidorowego
3 cebule
3 ząbki czosnku
3 szt. cukinii (wielkości zielonego ogórka)
1 bakłażan
3 szt. świeżej papryki
oliwa z oliwek
olej
sól
pieprz
1 łyżeczka suszonego tymianku lub 4-5 gałązek świeżego
cukier
Pierwszą rzeczą jaką należy zrobić to umyć i pokroić bakłażana na dosyć szerokie plastry i nasolić z każdej strony. Odstawić chwilę, aby warzywo puściło sok, to pozbawi go goryczki.
Pomidory obrać ze skórek, najlepiej na chwilę umieścić je we wrzątku. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na niewielkie kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę i dusić na oliwie w garnku. Jak będzie szklista dodać pomidory, przecier i czosnek (pokrojony w drobne kawałki lub przeciśnięty przez praskę). Dusic wszystko przez 10-15 minut. Następnie dodać sól, pieprz i tymianek.
Cukinię i paprykę pokroić. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć każde warzywo oddzielnie, następnie przełożyć do osobnego naczynia. Bakłażany umyć z kropel soku, jaki się na nim zebrał, osuszyć i pokroić w kostkę. Obsmażyć.
Do aromatycznego sosu, który powstał w garnku trzeba włożyć warzywa i pogotować ok 10 - 15 minut. Nie obierałam papryki, bo bardzo nie lubię tego robić, więc nie gotuję zbyt długo, inaczej odejdzie skórka i potrawa będzie nieprzyjemna w spożywaniu.
Na koniec dodaję cukier i ewentualnie sól, według upodobań smakowych.
Ratatouille powinno być warzywami w pięknie pachnącym, pysznym sosie pomidorowym a nie papką, nie można przesadzić z czasem gotowania.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/05/ratatouille.html