Wykonanie
Ratatouille jest dla mnie pewnego rodzaju początkiem. To pierwsza potrawa, której przepisu szukałam razem z historią jego powstania. I rozczarowałam się nieco, bo tak jak większość potraw, ratatouille powstało z tego, co akurat pod ręką, z potrzeby chwili i z plonów regionu (powstała na Prowansji). Niemniej jednak smak nie rozczarowuje na pewno. Ratatouille jest proste w wykonaniu a jednocześnie zaskakuje swoją wytwornością, świetnie smakuje nawet na następny dzień. Moja ulubiona potrawa na większe przyjęcie nieoficjalne. Wystarczą do niego
czosnkowe grzanki i
białe wino.
Składniki:5 szt. dojrzałych
pomidorów500g
przecieru pomidorowego3
cebule3 ząbki
czosnku3 szt.
cukinii (wielkości zielonego
ogórka)1
bakłażan3 szt. świeżej
paprykioliwa z oliwekolejsólpieprz1 łyżeczka suszonego
tymianku lub 4-5 gałązek świeżego
cukierPierwszą rzeczą jaką należy zrobić to umyć i pokroić
bakłażana na dosyć szerokie plastry i nasolić z każdej strony. Odstawić chwilę, aby warzywo puściło sok, to pozbawi go goryczki.
Pomidory obrać ze skórek, najlepiej na chwilę umieścić je we wrzątku. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na niewielkie kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę i dusić na
oliwie w garnku. Jak będzie szklista dodać
pomidory, przecier i
czosnek (pokrojony w drobne kawałki lub przeciśnięty przez praskę). Dusic wszystko przez 10-15 minut. Następnie dodać
sól,
pieprz i
tymianek.
Cukinię i
paprykę pokroić. Rozgrzać
olej na patelni i podsmażyć każde warzywo oddzielnie, następnie przełożyć do osobnego naczynia.
Bakłażany umyć z kropel soku, jaki się na nim zebrał, osuszyć i pokroić w kostkę. Obsmażyć.Do aromatycznego sosu, który powstał w garnku trzeba włożyć warzywa i pogotować ok 10 - 15 minut. Nie obierałam
papryki, bo bardzo nie lubię tego robić, więc nie gotuję zbyt długo, inaczej odejdzie skórka i potrawa będzie nieprzyjemna w spożywaniu.Na koniec dodaję
cukier i ewentualnie
sól, według upodobań
smakowych.Ratatouille powinno być warzywami w pięknie pachnącym, pysznym
sosie pomidorowym a nie papką, nie można przesadzić z czasem gotowania.Smacznego :)