ßßß


Przygotowanie:Zaczyn: Składniki za zaczyn połączyć razem mieszając aż drożdże się rozpuszczą.Odstawić na 10-15 min do wyrośnięcia.Ciasto: Mąkę przesypać do miski , dodać przyprawy oraz olej.Wlać wyrośnięte drożdże , wyrobić gładkie , elastyczne ciasto.Odstawić je w ciepłe miejsce na 1h. do podwojenia objętości.Nadzienie: W między czasie szynkę , ser i cebulę pokroić w małą kostkę , dodać odsączoną z zalewy kukurydzę , musztardę oraz przyprawy.Wymieszać wszystkie składniki razem.Stolnicę oprószyć mąką.Z gotowego ciasta odrywać po kawałku , rozwałkować cienkie placki z których wycinać kółka kuflem lub przyrządem do zlepiania pierogów.Każdy kawałek ciasta polać ketchupem oraz położyć obfitą ilość farszu ( ok 2 czubatych łyżek) Zlepić dokładnie brzegi pieroga.Wierzch każdego pieroga posmarować jajkiem oraz posypać suszonymi pomidorami.Piec 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.Podawać same , z sosem czosnkowym do maczania lub jako dodatek do barszczu czerwonego czy sałatki ze świeżych warzyw.SmacznegoPost navigation← Smaczny , syty i zdrowy obiad w niedługim czasie.Kruche , delikatne ciasteczka o maślanym smaku ze słodkim akcentem które oddaje piwo.Ciasto w smaku przypomina francuskie , jest bardzo lekkie. →