Wykonanie
17 października 2014SzarlotkaSkładniki:Spód:2,5 szklanki
mąki pszennej6
żółtek200g.miękkiego
masła1 szklanka
cukruMasa
jabłkowa:1,5 kg.słodkich
jabłek2 łyżki
masła1 łyżka
mąki ziemniaczanejWierzch:6
białek1 saszetka
cukru waniliowego2 łyżki
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:Warstwa
jabłkowa:
Jabłka umyć,obrać,pokroić w kostkę.W garnku rozgrzać
masło,dusić
owoce do momentu aż zaczną się rozpadać.Zdjąć z gazu,dodać
mąką ziemniaczaną,wymieszać,odstawić do wystudzenia.Spód: Wszystkie składniki przełożyć do miski,zagnieść gładki ciasto.Odłożyć 1/3 ,zawinąć w folię,zamrozić.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,rozłożyć na niej równo kruche ciasto.Na ciasto wyłożyć ostudzone
jabłka.Wierzch:
Białka ubić z
cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać
mąkę ziemniaczana,chwilkę miksować aż
białka staną się szkliste.Ubite
białka rozsmarować na jabłkach.Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach,posypać nim wierch ciasta.Piekarnik nagrzać do 180st,piec szarlotkę ok 1 h.(W razie przypalania się wierchu przykryć ciasto folią aluminiową lub papierem do pieczenia)SmacznegoPost navigation← Mój autorski pomysł na soczystą
karkówkę.Pikantny naleśnik
daje im oryginalności i bardzo pozytywnie smakuje zawinięty w
mięsie.Lekka
sałatka podana z soczystą ,pieczoną
piersią kurczaka na
sosie czosnkowym.Mój mąż był bardzo zadowolony z takiego obiadu :) →