ßßß Cookit - przepis na Szarlotka

Szarlotka

nazwa

Wykonanie

17 października 2014
Szarlotka
Składniki:
Spód:
2,5 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
200g.miękkiego masła
1 szklanka cukru
Masa jabłkowa:
1,5 kg.słodkich jabłek
2 łyżki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wierzch:
6 białek
1 saszetka cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Warstwa jabłkowa:
Jabłka umyć,obrać,pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać masło,dusić owoce do momentu aż zaczną się rozpadać.
Zdjąć z gazu,dodać mąką ziemniaczaną,wymieszać,odstawić do wystudzenia.
Spód: Wszystkie składniki przełożyć do miski,zagnieść gładki ciasto.
Odłożyć 1/3 ,zawinąć w folię,zamrozić.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,rozłożyć na niej równo kruche ciasto.
Na ciasto wyłożyć ostudzone jabłka.
Wierzch: Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczana,chwilkę miksować aż białka staną się szkliste.
Ubite białka rozsmarować na jabłkach.
Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach,posypać nim wierch ciasta.
Piekarnik nagrzać do 180st,piec szarlotkę ok 1 h.
(W razie przypalania się wierchu przykryć ciasto folią aluminiową lub papierem do pieczenia)
Smacznego
Post navigation
← Mój autorski pomysł na soczystą karkówkę.Pikantny naleśnik daje im oryginalności i bardzo pozytywnie smakuje zawinięty w mięsie.
Lekka sałatka podana z soczystą ,pieczoną piersią kurczaka na sosie czosnkowym.Mój mąż był bardzo zadowolony z takiego obiadu :) →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/lekko-slodkatradycyjna-szarlotka-ktora-mozemy-przygotowac-o-kazdej-porze-roku-w-mojej-rodzinie-obowiazkowa-w-swieta-letnie-jak-i-zimowe-na-boze-narodzenie-zawsze-piecze-ja-babcia