ßßß

Przygotowanie:Robimy rozczyn:Do szklanki kruszymy drożdże dodajemy cukier oraz zalewamy 1/2 szklanki ciepłego mleka . Odstawiamy w ciepłe miejsce czekamy do wypłynięcia na wierzch i podrośnięcia drożdży. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy mleko , jajko , oliwę oraz gotowy rozczyn. Wyrabiamy chwilkę dłońmi posmarowanymi olejem. Dodajemy sól ,pieprz , zioła prowansalskie oraz ser. Wyrabiamy ok. 5 min na gładką i elastyczną masę , przykrywamy ściereczką odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie chwilę po czym rwiemy kawałkami i tworzymy nie duże kulki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 30 min. Wierch każdej bułki smarujemy rozkłuconym żółtkiem oraz posypujemy odrobiną sera żółtego.Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. pieczemy bułki 30 min z termoobiegiem grzanie góra-dół.Z podanych proporcji wychodzi około 12 bułeczek.Smacznego