ßßß Cookit - przepis na Bułki serowo-ziołowe

Bułki serowo-ziołowe

nazwa

Wykonanie

Składniki:
600 g. mąki pszennej
50 g świeżych drożdży ( pół kostki)
1 szklanka ciepłego mleka+ 1/2 szklanki na rozczyn
200 g. tartego sera żółtego+ łyżka do posypania na wierch
1 duże jajko+ żółtko do posmarowania bułek
2 łyżki oliwy lub oleju+ olej do smarowania rąk
1 kopiasta łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Robimy rozczyn:Do szklanki kruszymy drożdże dodajemy cukier oraz zalewamy 1/2 szklanki ciepłego mleka . Odstawiamy w ciepłe miejsce czekamy do wypłynięcia na wierzch i podrośnięcia drożdży. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy mleko , jajko , oliwę oraz gotowy rozczyn. Wyrabiamy chwilkę dłońmi posmarowanymi olejem. Dodajemy sól ,pieprz , zioła prowansalskie oraz ser. Wyrabiamy ok. 5 min na gładką i elastyczną masę , przykrywamy ściereczką odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie chwilę po czym rwiemy kawałkami i tworzymy nie duże kulki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 30 min. Wierch każdej bułki smarujemy rozkłuconym żółtkiem oraz posypujemy odrobiną sera żółtego.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. pieczemy bułki 30 min z termoobiegiem grzanie góra-dół.
Z podanych proporcji wychodzi około 12 bułeczek.
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/chrupiacy-wierzch-i-miekki-srodek-z-dobrze-wyczuwalnym-smakiem-sera-i-ziol-najlepsze-z-samym-maslem