ßßß
300 gramów mąki pszennej1,5 łyżki oleju70 gramów drobno startego sera żółtego1/4 łyżeczki soli lub mniej (zależy od sera)3/4 szklanki ciepłego mleka30 gramów drożdżygarść grubo utartego sera żółtego na wierzch bułek1 rozbełtane jajo + 2 łyżki mleka do posmarowania1 płaska łyżeczka cukru do rozczynuDrożdże rozprowadzamy w mleku razem z cukrem i 1 łyżeczką mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiewamy z solą i utartym serem. Z wyrośniętego rozczynu, mąki z serem i solą, oleju zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości. Potem ciasto zagniatamy krótko, wałkujemy na koło o średnicy 30 cm, dzielimy na 8 równych części.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy jajem, posypujemy serem i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, na złoto.