ßßß Cookit - przepis na Bułki pszenne szybkie i łatwe

Bułki pszenne szybkie i łatwe

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry kochani. Mam do was pytanie - czy pieczecie sami pieczywo czy kupujecie je w sklepach czy piekarniach ? Ja już od kilku lat piekę je sama, piekę chleb i bułki. Już mi nie smakuje takie ze sklepu, poza tym w pieczywie kupionym znajdują się różne dziwne dodatki, których w ogóle nie powinno tam być, często są to dodatki, które szkodzą i nie są zdrowe. To jest straszne co jest dodawane do żywności, przecież chleb czy bułki to mąka, woda, drożdże i już. Dlatego ja piekę sama, przynajmniej wiem co jem. Przygotowanie domowego pieczywa nie jest trudne, spróbujcie sami, a smak jest rewelacyjny. Takie domowe bułki są przepyszne. Ten przepis mam od mojej mamy, która już kilka razy piekła te bułki i są świetne. Polecam i życzę smacznego.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g oleju
- 250 g ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je cukrem, mieszam i odstawiam, aby zrobiły się płynne. Wystarczy kilka minut.
Do miski wsypuję mąkę, dodaję sól, wodę i olej. Wlewam drożdże i wyrabiam ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Przykrywam ciasto ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godzin.
Następnie przekładam ciasto na blat podsypany mąką i dzielę na 8 części, formuję kulki i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczam i przykrywam ponownie ściereczką na 30 minut.
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni, grzanie góra dół.
Bułki nacinam tępą stroną noża i piekę 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią.
Upieczone bułki przekładam na kratkę, aby przestygły.
Źródło:https://www.kulinarnamaniusia.pl/2020/03/buki-pszenne-szybkie-i-atwe.html