Piersi z cieście francuskim z pieczarkami i serem

nazwa

Wykonanie

8 czerwca 2014
Składniki:
6 pojedynczych piersi kurczaka bez polędwiczek
2 opakowania ciasta francuskiego
200 g. pieczarek
100g. sera żółtego w kawałku
1 jajko
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chili
sól świeżo mielona
pieprz świeżo mielony
1 łyżka masła+masło do wysmarowania blaszki
Przygotowanie:
Pieczarki obrać , po kroić w pół plasterki , podsmażyć na maśle do zmiany koloru i zmniejszenia objętości.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Każdą pierś umyć , osuszyć , zrobić kieszonki ( przecinając pierś wzdłuż nie do końca)
Każdy kawałek mięsa nafaszerować serem i pieczarkami.
Ciasto francuskie rozwałkować cienko , kłaść na nim piersi , każdą oprószyć solą i pieprzem
Po bokach wyciąć paseczki, zawijać je na pierś na przemian.
Blaszkę wysmarować masłem , położyć gotowe piersi.
Jajko rozbełtać z ketchupem , słodką papryką i chili.
Smarować pędzelkiem każdy kawałek mięsa po wierzchu.
Piec piersi ok 30 min w 180 st.
Smacznego
Post navigation
← Prosta w przygotowaniu i smaczna przekąska do podanie na zimno , idealnie smakuję w połączeniu z sosem czosnkowym.
Zawszę wydawało mi się że truskawki je się na słodko. Połączenie ich z rybą lub innym mięsem było dla mnie abstrakcją.Jednak teraz gdy truskawki są tak piękne i smaczne a w lodówce miałam delikatne polędwiczki z dorsza postanowiłam wcielić swój pomysł w życie. Efekt mnie zszokował, te niekonwencjonalne połącznie podbiło moje kubki smakowe , trawa cytrynowa idealnie podkreśla smak dania. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/bardzo-smaczne-i-proste-w-przygotowaniu-mieso-ktore-bez-wahania-mozemy-podac-na-rodzinny-obiad-lub-spotkanie-ze-znajomymi