Wykonanie
Małe przekąski z
kurczaka i
ciasta francuskiego są idealne na przyjęcie i nie tylko.Proste w przygotowaniu,bardzo efektowne a smakują rewelacyjnie.Farsz może być dowolny,jednak polecam właśnie ten,bo jest bardzo smaczny.
SKŁADNIKI : na 8 tulipanków1 opakowanie
ciasta francuskiego1/2
piersi z kurczaka20 dkg
pieczarek, pokrojonych w plasterki i podpieczonych1
czerwona papryka,pokrojona w kostkę1
cebula, pokrojona w kostkę1 łyżka
mąki ziemniaczanej1
jajkogarść startego
żółtego serasól,
pieprz,
chili do smaku
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy resztę składników i wbijamy
jajko. Farsz dokładnie mieszam i doprawiamy do smaku.
Ciasto francuskie rozwijamy, tniemy na osiem kawałków. Foremki na mufinki smarujemy
oliwą, układamy do form kwadraty tak aby wystawały rogi. Nakładamy po dużej łyżce farszu.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 *C, kiedy jest już nagrzany wkładamy formę i pieczemy około 20-25 minut. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie i się zarumieni zmniejszamy temperaturę na 170 *C.Tulipanki podajemy ciepłe. Smacznego.