Wykonanie
Dzisiaj miałam dzień wolny, ojej ale się wyspałam. Fajnie tak wstać bez budzika, zjeść bez pośpiechu śniadanie, wypić pyszną
kawkę. A
potem można robić co tylko się chce. Najpierw zakupy,
potem sprzątanie. Powyciągałam już pierwsze ozdoby świąteczne. Dookoła unosi się zapach
goździków wbitych w
pomarańcze.No i jest czas, aby przygotować na obiad coś pysznego. Miałam dużo czasu więc zrobiłam kopytka, miałam jeszcze kawałek dyni i dodałam ją do masy ziemniaczanej. Do tego sosik z
mięsem i warzywami. Mniam pysznie wyszło. Teraz popijam
kawkę z dużego świątecznego kubka i podjadam raffaello (prezent na mikołaja z pracy). Życzę wam miłego wieczorku i weekendu.Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg
ziemniaków- 500 g dyni- 2
jajka- 80 g
mąki ziemniaczanej- 500 -600 g
mąki pszennej typ 500- odrobina
solisos-
filet z kurczaka- kilka
pieczarek-
czerwona papryka-
cebula szalotka-
sól,
pieprz- szczypta
chilliWykonanie:
Ziemniaki i
dynię obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy je razem w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Przygotowujemy sos -
kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy przyprawą do
kurczaka, podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone
pieczarki,
paprykę oraz
cebulę. Podlewamy
wodą i dusimy. Możemy zagęścić sos
mąką. Przyprawiamy do smaku. Następnie tłuczkiem do
ziemniaków rozgniatamy ugotowane i wystudzone
ziemniaki i
dynię. Dodajemy
jajka,
mąkę ziemniaczaną, odrobinę
soli oraz
mąkę pszenną. Jej ilość zależy od
ziemniaków. Powstałe ciasto dzielimy na 4 części i przekładamy na blat podsypany
mąką. Zagniatamy ciasto ponownie i formujemy ruloniki, kroimy je na części. Jeżeli będzie taka potrzeba to dodajemy jeszcze ciut
mąki pszennej i zagniatamy ponownie. Powstałe kopytka gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem łyżki
oleju, przekładamy na talerze. Ja moje kopytka zrobiłam w kopytkomani. Podajemy je z sosem.