ßßß
Składniki:płuca wieprzowe – 1, 5 kg,cebula – 3 szt,marchewka – 2 szt,pietruszka – 1 szt,majeranek – 1 łyżka,ziele angielskie 10 kulek,liść laurowy – 4 szt,ocet spirytusowy – 1 łyżka,mąka pszenna – 2 łyżki,smalec – 75 g,sól do smaku,pieprz czarny do smakulistki hyzopu do dekoracji.PrzygotowaniePłucka umyć i oczyścić z żyłek, przerostów, oskrzelików. Pokroić w kawałki a następnie wrzucić do dużego garnka i zalać dużą ilością wody. Dodać dwie pokrojone w ćwiartki cebule, liście laurowe, ziele angielskie i łyżkę majeranku. Gotować aż będą miękkie.Ostudzić a potem wyjąć płuca z wywaru i drobno pokroić.Marchewkę i pietruszkę oskrobać i pokroić w kostkę. Obrać jedną cebulę i posiekać ją. Rozgrzać w rondlu połowę smalcu, wrzucić warzywa i chwilę smażyć. Dodać płucka i zalać dwoma szklankami przecedzonego wywaru. Jeśli będzie mało płynu dodać jeszcze szklankę zimnej wody. Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem – dusić na wolnym ogniu około 15 minut, potem dolać ocet i dalej dusić aż warzywa będą miękkie.Na pozostałej części smalcu zrobić zasmażkę i rozprowadzić wodą. Dodać do płucek. Doprawić do smaku. Podawać na przykład z kaszą . Mój sos był odrobinę za rzadki i tym razem wsiąkł w kaszę. W dodatku zupełnie zapomniałam o marchewce, więc marchewka zamiast trafić do sosu została surówką.Przepis ten należy do moich ulubionych i dodawałam go już kiedyś na Doradcy, więc proszę się nie zdziwić i nie zarzucać mi plagiatu