Wykonanie
Dziś mija rok od założenia kuchennej kontrrewolucji.Właściwie, to nie sądziłam, że tak długo wytrwam w postanowieniu dodawania kulinarnych postów.Okazało się, że samo pisanie o jedzeniu może być równie przyjemnie, jak konsumpcja, toteż wciąż jestem z
Wami, a Wy ze mną, za co dziękuję. :)W zeszłym roku gulasz z serduszek kurzych to potrawa, której nagotowałam się chyba najwięcej.Po prostu naprawdę je lubię, a że taniocha to straszna, żal nie jeść. :)W tej wersji jest lekko pikantny, a
mięso delikatne i mięciutkie.Dla dwóch osób:700g kurzych serduszek1 średnia
marchewka1 nieduża
pietruszka1 spora
cebula5 ziaren
ziela angielskiego2
liście laurowe2 łyżeczki
soli1 łyżka mielonej
słodkiej paprykipół łyżeczki świeżo mielonego
czarnego pieprzupół łyżeczki
pieprzu cayenneew. 3 kostki
mięsne2 łyżki
mąki pszennejSerduszka dobrze płuczemy na durszlaku pod zimną bieżącą
wodą.Dajemy
podrobom chwilę na obcieknięcie z
wody, następnie każde z serduszek przygotowujemy do gotowania.Każde z nich pojedynczo pozbawiamy zwałów tłuszczu i żyłek.Kroimy je na połowę i płuczemy ponownie, pozbawiając je tym samym zakrzepów
krwi.
Mięso wrzucamy do garnka i zalewamy
wodą z dwu centymetrową nadwyżką.Całość zagotowujemy. Zbieramy brunatną szumowinę i dorzucamy do garnka
ziele angielskie,
liście laurowe oraz łyżeczkę
soli. Ewentualnie można użyć
mięsnych kostek
bulionowych.Gulasz gotujemy przez około pół godziny.Po tym czasie dodajemy do niego pokrojone w paski
marchew i
pietruszkę.
Cebulę kroimy w piórka i również dorzucamy do gulaszu.Gotujemy następne pół godziny na niewielkim ogniu.Gdy
serca z warzywami będą prawie gotowe, na suchej patelni podprażamy dwie łyżki
mąki.Powinna
mieć lekko brązowy kolor.Z gulaszu odlewamy szklankę płynu i dolewamy ją do
mąki na patelni.Wszystko razem dobrze łączymy, najlepiej przy pomocy trzepaczki, by nie powstały grudki.Dodajemy
słodką paprykę oraz
pieprz cayenne i również dobrze mieszamy.Całość dolewamy do reszty gulaszu w garnku.Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przegotowujemy.To danie smakuje najlepiej podane z domowym
makaronem, posypane
szczypiorkiem.:)