Wykonanie
Ciasto
dyniowe powstałe z mojej miłości do gospodarności:)Po prostu została mi resztka
oleju dyniowego…stała w spiżarce jakieś pół roku i trzeba było ją spożytkować. Szukałam na różnych blogach, forach ciekawego przepisu i znalazłam takie ciasto na amerykańskim blogu.
Dyniowe ciasto z nasion – SKŁADNIKI:
pestki z dyni- 100g,
mąka pszenna- 250g,
cukier- 200g,
olej z pestek dyni- 80g,
jaja- 4 szt,
masło- 150g,
proszek do pieczenia- 2 łyżeczki,
sól- 1 szczypta,
biała czekolada- 100g,
mleko- 4 łyżki.
Miękkie
masło utrzeć z
cukrem i
żółtkami. Dolać
olej z pestek dyni i zmiksować z
masłem.
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni aż zaczną trzeszczeć, wystudzić a następnie zmielić w rozdrabniaczu( nie za drobno). Ubić pianę ze szczyptą
soli na sztywno. Wymieszać
mąkę z proszkiem i dodać do
masła. Korzystając z miksera albo malaksera wyrobić gładkie ciasto. Dosypać
pestki dyni a na samym końcu dodać pianę i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 190 stopni około 45 minut. Podana ilość wystarcza na małą tortownicę ca. 21 cm. Przed podaniem ciasto wystudzić, polać roztopioną w
mleku białą czekoladą i udekorować wg. uznania. Ja do dekoracji użyłam
ziaren słonecznika w cukrze.