Wykonanie
Składniki:225g
mąki pszennej, plus do podsypywania,5g
proszku do pieczenia ( 1 łyżeczka ),2g
soli ( ok.1/2 łyżeczki ),20g
cukru,1
jajko,130ml
mleka,30g
masła,
olej do smażenia,tabliczka
mlecznej czekolady,2 łyżki
mleka,opcjonalnie jakieś małe cukiereczki do dekoracji,
cukier puder.Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sito i dodać do niej
sól,
cukier oraz
proszek do pieczenia. Wymieszać. W rondelku rozpuścić
masło i ostudzić. W miseczce roztrzepać
jajko z
mlekiem, dodać rozpuszczone
masło i wymieszać. Dodać do
mąki. Zagnieść ciasto. Ciasto będzie się kleić także po troszku należy podsypywać
mąką. Gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od dłoni, znaczy że jest gotowe. Blat bądź stolnicę podsypać
mąką. Odrywać kawałki ciasta i formować kulki, w środku zrobić dziurki np. końcem łyżki drewnianej. Smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Czekoladę z dodatkiem
mleka rozpuścić w kąpieli
wodnej. Jedną stronę pączków maczać w
czekoladzie ( można na wierzchu posypać cukiereczkami) i pozostawić do zestygnięcia się jej. Resztę pączków posypać
cukrem pudrem - jeżeli wolisz jednak wszystkie pączki z
czekoladą użyj półtora podanej porcji
czekolady i
mleka.