Wykonanie
Ciasta
czekoladowe, poza tym, że świetnie smakują, to wspaniale pachną. W czasie ich pieczenia po domu rozchodzi się przyjemny, przywołujący miłe wspomnienia aromat... Jeśli masz w domu małego cukiernika, zaproponuj maluchowi dekorowanie babeczek. Będzie przy tym mnóstwo śmiechu i zabawy :)Składniki:- 2 szklanki
mąki pszennej- 1/2 szklanki
cukru- 1/3 szklanki
oleju- szklanka
mleka- tabliczka
czekolady- 2
jaja- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżki
kakao- szczypta
soli- wszelkiego rodzaju słodkie posypki, kolorowe lukry itp.- miska, sito, ostry nóż, mikser, łyżkę, foremki i papilotki
Wykonanie:1. Przy pomocy noża siekam
czekoladę na drobne kawałki.2.
Jaja ucieram z
cukrem na jednolitą masę. Jeśli chcemy przyspieszyć ten proces możemy zastosować "łaźnię
wodną" (
jaja i
cukier miksujemy w misce, którą wkładamy do garnka z gotującą się
wodą).3. Do mikstury dodaję
mleko i
olej. Dokładnie mieszam.4. Dodaję
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao i
sól, dokładnie miksuję.5. Na końcu, wciąż miksując, wrzucam posiekaną
czekoladę.6. Papilotki układam na blaszce, a następnie za pomocą łyżki wlewam do nich ciasto.7. Piekarnik rozgrzewam do temperatury ok. 180 st. C. Piekę ok. 20 minut.8. Po wystudzeniu, dekoruję.