ßßß Cookit - przepis na Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym

Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym

nazwa

Wykonanie

Share the post "Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce"
Szybkie i łatwe pierożki z ciasta francuskiego ze słodkim nadzieniem żurawinowo-jabłkowym z nutą cynamonu. Podane z szybkim sosem waniliowym tworzą doskonały poczęstunek dla świątecznych gości i na pewno nikt im się nie oprze :). Polecam!
Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.
Scroll down for recipe in English
(16 pierożków)
Przygotowanie: 50 minut
Składniki na pierożki:
2 opakowania ciasta francuskiego po ok. 250 g (rozmrożonego)
2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
1 1/2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
1 szklanka cukru
1/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko, roztrzepane
Składniki na sos:
1/4 szklanki cukru
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka skrobi lub mąki kukurydzianej
1 łyżeczka zimnej wody
Przygotowanie:
Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
W średniej misce wymieszaj jabłka, żurawinę, cukier, mąkę i cynamon i dokładnie wymieszaj.
Na posypanej mąką powierzchni, rozwiń arkusz ciasta francuskiego i pokrój na 16 kwadratów. Rozłóż nadzienie równomiernie na środek każdego kwadracika, wysmaruj brzegi jajkiem po czym ostrożnie podnieś wszystkie 4 rogi i zaciśnij tak by powstał „pakiecik”. Powtórz tą czynność za wszystkimi kawałkami.
Rozłóż pakieciki na wyłożonych papierem blaszkach do pieczenia i ponownie wszystkie wysmaruj jajkiem.
Włóż do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, do ładnego zarumienienia.
W międzyczasie przygotuj sos waniliowy. W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki sosu i postaw na średnim ogniu. Gotuj mieszając aż sos ładnie zgęstnieje.
Smacznego!
English version
Cranberry apple dumplings with vanilla sauce
(16 dumplings)
Ingredients for the dumplings:
2 packages frozen puff pastry 250 g each, thawed
2 apples, peeled and sliced into small pieces
1 1/2 cups cranberries
1 cup sugar
1/4 cup all purpose flour
1/2 teaspoon cinnamon
1 egg
Ingredients for the vanilla sauce:
1/4 cup sugar
1 cup heavy cream
1 teaspoon pure vanilla extract
1 tablespoon cornstarch
1 teaspoon cold water
Preparation:
Preheat your oven to 180 oC.
In a medium mixing bowl, combine the apples, cranberries, sugar, flour and cinnamon and toss to combine,
On a floured surface, roll out the sheet of puff pastry and cut into 16 squares. Place about a 1/4 cup of the filling in the center of each square. Brush a little of egg around the edges of each square.Carefully fold up all 4 corners and all seams and pinch together, place the dumpling on a baking sheet and repeat with remaining squares until you have used both sheets of puff pastry and all filling.
Once they are all shaped, brush with a little of the egg on the outside of each dumpling and then place the baking sheet in the oven.
Bake for about 25-30 minutes or until the pastries are a nice golden color.
Allow to cool while you make the vanilla sauce, simply combine all the sauce ingredients in a medium saucepan, whisk together and then place over medium heat. Whisk until thick and bubbly.
Serve the dumplings topped with a little sauce.
Enjoy!
Share the post "Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce"
Źródło:http://karmelowy.pl/pierozki-francuskie-z-jablkami-i-zurawina-z-sosem-waniliowym-cranberry-apple-dumplings-with-vanilla-sauce