Wykonanie
Share the post "Pierożki francuskie z
jabłkami i
żurawiną z sosem
waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce"Szybkie i łatwe pierożki z
ciasta francuskiego ze słodkim nadzieniem
żurawinowo-
jabłkowym z nutą
cynamonu. Podane z szybkim sosem
waniliowym tworzą doskonały poczęstunek dla świątecznych gości i na pewno nikt im się nie oprze :). Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.
Scroll down for recipe in English(16 pierożków)Przygotowanie: 50 minutSkładniki na pierożki:2 opakowania
ciasta francuskiego po ok. 250 g (rozmrożonego)2
jabłka, obrane i pokrojone w kostkę1 1/2 szklanki świeżej lub mrożonej
żurawiny1 szklanka
cukru1/4 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
cynamonu1
jajko, roztrzepaneSkładniki na sos:1/4 szklanki
cukru1 szklanka
śmietanki kremówki 30%1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 łyżka
skrobi lub
mąki kukurydzianej1 łyżeczka zimnej
wodyPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.W średniej misce wymieszaj
jabłka,
żurawinę,
cukier,
mąkę i
cynamon i dokładnie wymieszaj.Na posypanej
mąką powierzchni, rozwiń arkusz
ciasta francuskiego i pokrój na 16 kwadratów. Rozłóż nadzienie równomiernie na środek każdego kwadracika, wysmaruj brzegi
jajkiem po czym ostrożnie podnieś wszystkie 4 rogi i zaciśnij tak by powstał „pakiecik”. Powtórz tą czynność za wszystkimi kawałkami.Rozłóż pakieciki na wyłożonych papierem blaszkach do pieczenia i ponownie wszystkie wysmaruj
jajkiem.Włóż do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, do ładnego zarumienienia.W międzyczasie przygotuj sos
waniliowy. W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki sosu i postaw na średnim ogniu. Gotuj mieszając aż sos ładnie zgęstnieje.Smacznego!
English versionCranberry apple dumplings with vanilla sauce(16 dumplings)Ingredients for the dumplings:2 packages frozen puff pastry 250 g each, thawed2 apples, peeled and sliced into small pieces1 1/2 cups cranberries1 cup sugar1/4 cup all purpose
flour1/2 teaspoon cinnamon1 eggIngredients for the vanilla sauce:1/4 cup sugar1 cup heavy cream1 teaspoon
pure vanilla extract1 tablespoon cornstarch1 teaspoon cold waterPreparation:Preheat your oven to 180 oC.In a medium mixing bowl, combine the apples, cranberries, sugar,
flour and cinnamon and toss to combine,On a floured surface, roll out the sheet of puff pastry and cut into 16 squares. Place about a 1/4 cup of the filling in the center of each square. Brush a little of egg around the edges of each square.Carefully fold up all 4 corners and all seams and pinch together, place the dumpling on a baking sheet and repeat with remaining squares until you have used both sheets of puff pastry and all filling.Once they are all shaped, brush with a little of the egg on the outside of each dumpling and then place the baking sheet in the oven.Bake for about 25-30 minutes or until the pastries are a nice golden color.Allow to cool while you
make the vanilla sauce, simply combine all the sauce ingredients in a medium saucepan,
whisk together and then place over medium heat.
Whisk until thick and bubbly.
Serve the dumplings topped with a little sauce.Enjoy!
Share the post "Pierożki francuskie z
jabłkami i
żurawiną z sosem
waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce"