Wykonanie
Scroll down for EnglishWarto czasem osłodzić sobie życie czymś słodkim, szczególnie w te zimowe dni. Tym czymś może być moja
tarta z domowym sosem
toffi. Tym bardziej, że przygotowanie jest szybkie i proste. Kruche ciasto i
jabłka otulone karmelem, coś wspaniałego. Smak kwaskowatych
jabłek fajnie łączy się ze słodkim
toffi.Zapraszam ;-)
Składniki na formę o średnicy 27 cm:Na ciasto brisée:250 g
mąki130 g
masła100 ml
wodymasło i
mąka do wysmarowania formyNadzienie
jabłkowe:1,50 kg
jabłek50 g
masła100 g
cukruSos
Toffi:200 g
cukru90 ml
wody130 ml
śmietany kremówkiDo miski miksera, który
wrabia ciasto wsypujemy
mąkę, dodajemy zimne
masło pokrojone na kawałki, szczyptę
soli oraz lodowatą
wodę i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy troszeczkę lodowatej
wody, ale dolewaj ją raczej małymi porcjami, po łyżce. W
sumie ja wlałam 100 ml
wody. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.Formę do tarty smarujemy
masłem i posypujemy
maka. Teraz wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym
mąką (rozwałkowane ciasto musi byc nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy
ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy.
Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.
Przykrywamy pergaminem i obciążamy suchymi ziarnami
fasoli. Ja akurat w domu nie miałam
fasoli przykryłam jęczmieniem.Następnie pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Ciasto wkładamy na środkową szynę, ale na górze włożyłam blachę, tak aby dół był bardziej upieczony ale nie spieczony. W międzyczasie obieramy
jabłka i 5 z nich kroimy na ósemki. W patelni rozpuszczamy
masło i smażymy ósemki
jabłek aż zaczną brązowieć na brzegach.
Resztę
jabłek kroimy na mniejsze kawałeczki, dodajemy
cukier i prażymy w rondlu przez około 20 minut. Mieszamy
jabłka od czasu do czasu aby się nie przypaliły.
W międzyczasie robimy sos
toffi. Do rondelka wsypujemy
cukier i wlewamy
wodę, gotujemy go aż uzyska ładny brązowy kolor czyli do powstania karmelu. Zdejmujemy z palnika i wlewamy
śmietanę cały czas mieszając.Wyciągamy ciasto z piekarnika, zdejmujemy papier z jęczmieniem. Na ciasto najpierw kładziemy mniejsze
jabłka,
a na wierzchu układamy ósemki
jabłek w spiralę.
Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 200° C.Kiedy
tarta skończy się już piec wyjmujemy ją z piekarnika i polewamy sosem. Odstawiamy do ostudzenia.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionToffee apple tartIngredients:Pastry:250 g of
flour130 g of butter100 ml waterbutter and
flour to grease
cake panFilling:1 . 50 kg of apples50 g butter100 g sugarToffee Sauce:200g sugar90 ml water130 ml double creamPreparation:Using a paddle attachment on a stand mixer or an electric hand mixer or
whisk,
flour, cold butter and pinch of salt. Knead until smooth and elastic. Add the water. Knead into a ball, wrap in cling film and let it rest in the fridge for 60 minutes. Heat oven to 200°C. Remove the pastry from the fridge, knead it, then roll out on a floured surface with a rolling pin. Roll out the pastry on the bottom of a round
cake tin. Puncturing with a knife or fork.
Trim the edges.
Line with parchment paper and with weights. Place in oven for about 15 minutes. Remove from oven. Remove the pie weights. In the meantime, peel apples and 5 of them cut into eighths. In a pan, melt the butter and fry the apples until they are eight brown. The rest of the apples, cut into smaller pieces, add sugar and roast in a saucepan for about 20 minutes. Mix apples from
time to
time. In the meantime, prepare caramel.
Pour sugar into a saucepan and
pour water, boil it until it reaches a nice brown color that is the creation of caramel. Remove from the burner and
pour the cream, stirring constantly. Pull out the
cake from the oven. Put the small pieces apples for the dough, and arrange the eight apples in a decorative spiral on top. Bake for about 30 minutes at 200 ° C. Grated remove from the oven and
pour the sauce. Set aside to cool.