Wykonanie
Weekendowy deser w 30 minut. Świetny pomysł by zaskoczyć.... a roboty naprawdę mało :D
SKŁADNIKI
ciasto francuskie (pół opakowania XXL)2
jabłkacynamonżurawinaczekoladajajkoszczypta
cukruJabłka obieramy i drylujemy nie przekrawając ich bo będziemy je faszerować. Ja używam do jednego
żurawinę do drugiego
czekoladę. Następnie dokładnie obtaczamy z wierzchu
cynamonem.
Jabłka są gotowe do zawinięcia w
ciasto francuskie.
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i przekrajany wzdłuż dłuższego
boku na pół. Połówkę kroimy w cztery paski (szerokości ok 2 cm)Bierzemy kawałek ciasta i zawijamy w nie
jabłko , tak żeby paski na siebie trochę nachodziły, wycinamy listki :D Smarujemy rozbełtanym
jajkiem ze szczyptą
cukruTeraz układamy na blasze z papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200- 210 stopni i wkładamy blachę około 20 minut.
z
czekoladą:
z
żurawiną:
My zjedliśmy popijając grzanym
winkiem z
pomarańczami. A co !!Smacznego!!!