Wykonanie
Jak bumerang wracam ciągle do
ciasta francuskiego . Niestety nic nie poradzę ,że zawsze ktoś do mnie wpada nie zapowiedzianie . A coś do
kawki należy podać .Dlatego niemal zawsze potrzebuję koła ratunkowego . W moim przypadku jest to
ciasto francuskie + dodatek . Dzisiaj tym dodatkiem jest
marmolada z
jabłek ( uduszone
jabłka)Na moje szczęście moja jedyna jabłonka w ogródku obrodziła że HO HO!!.
Składnki1
ciasto francuskie1 litrowy słoik uduszonych
jabłek ( lub 2 kg
jabłek + 4 łyżki
cukru)garść
rodzynek1/2 łyżeczki
cynamonu.1/2
czekolady ( nie koniecznie)1
jajkoWykonanieJeśli nie mamy gotowych
jabłek uduszonych to trzeba je zrobić . Umyte
jablka obieram i kroję w drobne cząstki wrzucam do rondla dodaję 4 łyżki
cukru ,podduszam je. Do gotowych
jabłek dodaje
cynamon,
rodzynki, mieszam i wykładam na rozwinięty płat ciasta i zwijam go od dłuższej strony. powstały wałek kroje na pierścienie szerokości ok 2 cm. Ukladam na blasze i smaruję każdy rozbitym
jajkiem . Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut . Gotowe zawijańce smaruję rozpuszczoną
czekoladą .Smacznego